MZe: Náměstek ministra Landa na neformálním zasedání Rady pro životní prostředí

16.05.2014 15:22

Náměstek ministra Jan Landa se spolu s ředitelem odboru energetiky a ochrany klimatu Pavlem Zámyslickým zúčastnili pravidelného neformálního zasedání Rady pro životní prostředí, které se konalo 14. května v Athénách.

MZe: Náměstek ministra Landa na neformálním zasedání Rady pro životní prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Na neformálním zasedání delegáti diskutovali hlavně o problematice udržitelného rozvoje moří, jež patří mezi priority řeckého předsednictví EU. Ministři v tomto ohledu zdůraznili hlavně potřebu řádné implementace existující unijní legislativy a podpořili regionální spolupráci v této oblasti.

Dále se účastníci zasedání věnovali otázkám klimaticko-energetické politiky, konkrétně novému evropskému rámci pro klima a energetiku do roku 2030 a koordinaci společné evropské pozice ve vyjednávání nové globální dohody o ochraně klimatu.

Přijetí konečné podoby rámce pro klima a energetiku Evropskou radou se očekává v říjnu tohoto roku. Cílem tohoto rámce je stanovit průběžné cíle k roku 2030 pro přechod EU k nízkouhlíkové ekonomice. Česká republika zastává stanovisko, že na úrovni EU by měl být vymezen jen jeden závazný cíl, kterým je redukce emisí skleníkových plynů. Jednotlivé členské státy by pak měly mít právo volby prostředků a politik, jak tohoto cíle dosáhnout.

V Athénách účastníci diskutovali také o podílu úsilí členských států na dosažení dohodnutého cíle (tzv. sdílení úsilí, burden sharing), a to jak v hospodářských odvětvích spadajících do evropského systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), tak v odvětvích, která do něj nepatří. ČR postupuje v jednání koordinovaně se státy visegrádské čtyřky, Rumunskem a Bulharskem a prosazuje, aby byla při stanovování závazků jednotlivých států zohledněna výše jejich HDP na obyvatele a dosavadní vykonané úsilí ve snižování emisí, popřípadě podíl průmyslu na HDP.

Zástupci členských států EU v Athénách koordinovali rovněž společnou pozici pro vyjednávání nové globální dohody o ochraně klimatu na zasedání podpůrných orgánů Rámcové úmluvy OSN pro změnu klimatu, které proběhne 4.–15. června v Bonnu. Řada států podpořila potřebu dalšího diplomatického tlaku na zapojení všech nejvýznamnějších světových ekonomik do závazků při snižování emisí skleníkových plynů. Zástupci Evropské agentury pro životní prostředí ve své prezentaci informovali, že Unie již nyní dosáhla snížení emisí o 21,7 % oproti roku 1990 a de facto tak už teď naplňuje svůj stávající závazek k roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).