Mach (Svobodní): Den daňové svobody se slavil ve 38 městech, lidé podepisovali petice

22.06.2015 21:35

Svobodní v 38 městech po celé ČR dnes upozorňovali veřejnost na to, že právě dnes přestáváme pracovat na stát. Termín spočítala společnost Deloitte. Svobodní tak chtěli především upozornit na to, že daně jsou příliš vysoké a byrokracie přebujelá. Kolemjdoucí občané také houfně podepisovali dvě petice – proti zavedení online pokladen a za vypsání referenda o vystoupení ČR z EU. Lidé dále vyplňovali anketu, kam by rádi směřovali svoje daně.

Mach (Svobodní): Den daňové svobody se slavil ve 38 městech, lidé podepisovali petice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

„Daně v naší zemi jsou tak vysoké, že nám stát na daních bere téměř polovinu výdělků. Je to vlastně jako kdybychom každý den celé dopoledne pracovali na zaplacení daní a až odpoledne na sebe,“ upozorňuje předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach, který se osobně zúčastnil dvou akcí, a to v Berouně a v Praze na náměstí Míru.

Kam lidé chtějí, aby šly jejich daně?

Z postřehů pořadatelů právě v Praze 2 se lidé v anketě „Kam chcete, aby šly vaše daně“ vyslovili nejvíce pro zdravotnictví – lidi trápí drahé léky, špatný stav nemocnic, čekací doby, ale zmiňují i malé platy doktorů a zdravotního personálu. Dále „hlasovali“ pro peníze do školství, preferenci získaly zejména základní a střední školy. „Velmi často se lidé vyslovili také pro bezpečnost a mysleli tím jak zajištění bezpečnosti v ulicích prostřednictvím policie, tak i častěji bezpečnost globální – vnímají svět kolem nás, mají obavy, a tak myslí i na armádu. Hodně hlasů získaly i důchody. Ačkoliv si dost lidí v současnosti odpovědně uvědomuje, že si člověk musí šetřit na stáří a nespoléhat jen na stát, zároveň respektují, že lidem, kteří celý život přispívali do systému, je potřeba ty peníze prostřednictvím vyplácených důchodů vracet,“ přiblížil výsledky ankety za organizátory na nám. Míru Mojmír Mikuláš, kterého asi nejvíc zaujala diskuse nad anketou s žákem čtvrté třídy: „Velmi mne překvapil svým všeobecným přehledem! Také on zmínil nejdříve zdravotnictví, pak podporu pro chráněná území, což zřejmě ovlivnilo skautské hnutí, jehož je členem. Každopádně i on chápal, že ideálně by o tom co se bude dít s penězi jeho rodičů měli rozhodovat oni sami, a ne úředník.“

V kolonce „kam daně ne?“ lidé nejčastěji zmiňovali všemožné dotace soukromým firmám i státním podnikům.

Velký zájem o petice

V Benešově byla jednoznačným „trhákem“ petice za referendum o vystoupení z EU, často byla k vidění i delší fronta, i když bylo k dispozici i více petičních podložek! „Mnozí ji přišli sami podepsat hned, jak uviděli popis na stánku, nebylo třeba je oslovovat,“ popsal za berounské organizátory Václav Kares.

Podobné to bylo i v mnoha dalších městech. „Poprvé jsem zažil dlouhé fronty před naším stanem. Obě petice byly úspěšné,“ hlásil z Mladé Boleslavi Jan Matyásko.

„Lidé opravdu ve velkém podepisovali petici za vypsání referenda o vystoupení z EU. Tato akce mezi lidmi vyvolávala hodně pozitivních reakcí, děkovali nám a vyjadřovali podporu,“ popsal dnešní akci v Mělníku Jozef Znášik.

Počasí proti nám

V mnoha městech bohužel nepřálo počasí – např. v Turnově to prý byla přímo „katastrofa“, jak to nazval organizátor Jaroslav Suchánek, který dále s úsměvem dodal: „Příště volit termín DDS raději podle předpovědi Hydrometeorologického úřadu než podle Delloite.“

To v Brně pršelo jen ráno a pak si celý den užívali sluníčka a příjemného tepla. „Lidi jsou vesměs příjemně naladění a rádi si s námi podebatovali o nízkých daních,“ hlásil z Brna Petr Pořízek.

Krásně to tedy uzavřel Roman Nepšinský z Olomouce: „Shodli jsme se na tom, že až prosadíme nízké daně, tak budeme na akcích ke Dni daňové svobody mrznout už někdy v dubnu…“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…