Mach (Svobodní): Hlasuji vždy pro větší svobody občanů a proti plýtvání

22.05.2015 16:49

Petr Mach dnes před novináři zhodnotil své roční působení v Evropském parlamentu.

Mach (Svobodní): Hlasuji vždy pro větší svobody občanů a proti plýtvání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Připomněl, že Strana svobodných občanů v eurovolbách kandidovala se dvěma zásadními body: bránit „euronesmyslům“ a prosadit změnu Smlouvy o fungování EU tak, aby členství v eurozóně bylo pro členské státy dobrovolné. Novinářům také předložil téměř 140stránkový dokument, který mapuje všechny jeho aktivity v EP v uplynulém roce (ke stažení ve formátu pdf je zde).

Upozornil, že frakce EFDD, jíž je členem, navrhovala při projednávání rozpočtu EU, celkové škrty ve výši téměř miliardy eur. „Bohužel jsme nepochodili, velká koalice eurosocialistů a eurolidovců všechny naše návrhy zamítla. Evropský parlament naopak proti našim hlasům navýšil rozpočet o další desítky milionů na nesmyslné projekty typu posílení a rozvoj společného evropského azylového systému ad.,“ konstatoval Mach.

Zdůraznil, že zásadně hlasoval proti všem návrhům, které omezují svobodu člověka a zmínil, že bylo i pár případů, kdy se mohl s návrhem z Rady nebo výboru ztotožnit – hlasoval například pro směrnici o geneticky modifikovaných plodinách, která vrátila pravomoci toto rozhodovat na národní státy.

Hlasoval samozřejmě i pro svoje návrhy – jako byl např. jeho návrh na zamítnutí směrnice o zákazu igelitových tašek, a především návrh na co největší omezení biopaliv. „Mým kritériem, abych mohl hlasovat pro návrhy vždy je, jestli zvětšují svobodu občanů anebo vracejí pravomoci národním státům. Takových bohužel není mnoho,“ doplnil Mach.

První rok P. Macha v EP v číslech (počítáno do 15. května 2015):

• dní ve Štrasburku: 43

• dní v Bruselu: 20 (+ 3 před mandátem)

• vystoupení v EP celkem: 54, z toho:

o ústně: 17
o písemně: 37

• účast na jmenovitých hlasováních: 89,62 %

• otázky položené Radě a Komisi písemně: 15

o z toho dosud zůstaly bez odpovědi 2 otázky
o nejčastěji na odpověď čekal 1,5 – 2,5 měsíce.
o na dvě odpovědi čekal celé 3 měsíce.
o nejrychlejší odpověď přišla už za 14 dní.

Mach dále připomněl, že už v lednu se (písemně) ptal Evropské komise na to, jestli je pravda, že se chystají kvóty na uprchlíky. „Komise má na odpověď lhůtu 6 týdnů, ale to stihne málokdy. Na tento dotaz mi neodpověděli doteď, ale místo toho rovnou došlo ke schválení těch kvót na plénu,“ zdůraznil.

„Pokud o tom opravdu Rada rozhodne proti vůli ČR, vyzvu naši vládu, aby podala na EU žalobu pro porušení principu subsidiarity. O imigraci a přijímání uprchlíků by si měly státy rozhodovat samy,“ oznámil dnes Mach.

V tzv. „MEP rankingu“ je Petr Mach mezi českými europoslanci 20. (tedy předposlední) a ze všech 751 je 576 (viz www.mepranking.eu/state.php?st=CZ&order=ALL#ranking). Také významní euroskeptici jako Nigel Farage (UKIP) nebo Daniel Hannan (Konzervativci) jsou na chvostu rankingu – na 743. resp. na 739. místě. Přesto v EP skvěle zastupují zájmy svých voličů.

„MEP Ranking“ pouze mechanicky sčítá vybrané aktivity poslanců, a to navíc s diskutabilní metodikou:

• zpravodaj legislativního textu – tím se těžko může stát euroskeptik;

• návrhy usnesení – ale parlamenty nejsou na světě od toho, aby vydávaly nezávazná usnesení, ale aby schvalovaly zákony a kontrolovaly vládu;

• účast na hlasování, projevy na plénu;

• interpelace Komise a Rady – podle jednacího řádu smí poslanec položit pouze pět otázek měsíčně a odpovědi přicházejí obvykle až po několika týdnech.

Na dotaz z řad novinářů ohledně smlouvy TTIP EU s USA řekl, že skutečná smlouva o volném obchodu by vyšla na pár stránek.

Celá ročenka ke stažení zde (ve formátu pdf)

Volby do EP se na území České republiky konaly ve dnech 23.–24. května, výsledky ale byly oznámeny až v neděli 25. května ve 22.00 hod. po uzavření volebních místností ve všech zemích EU. Svobodní získali 5,24 %, a tím i své první parlamentní zastoupení. Poslanecký mandát začal P. Machovi platit 1. července 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě