Mach (Svobodní): Je absurdní, aby úředník zoufale hledal porušení zákona, které by podnikateli přišil

18.12.2016 16:29

Podpora pro podnikatele, který účtuje tzv. „babišné“

Mach (Svobodní): Je absurdní, aby úředník zoufale hledal porušení zákona, které by podnikateli přišil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

V sobotu 17. prosince navštívil europoslanec Petr Mach pana Luďka Šorma, provozovatele Perníkové chaloupky (adresa: Ráby č.p. 38, okr. Pardubice). Ten od prosince t.r. vybírá od svých zákazníků tzv. „babišné“ ve výši 10 Kč coby poplatek za službu „zaevidování do EET“. Účtenky s cenou nad 99 Kč jsou od tohoto poplatku osvobozeny.

Už dříve ho za to veřejně kritizovala Česká obchodní inspekce s tím, že tak „nezákonně zpoplatňuje zákonem vynucované služby zvané zaevidování do EET“ (jak se vyjádřil mluvčí ČOI v médiích). Pan Šorm se ihned písemně ČOI i Ministerstva financí dotázal, jak konkrétně zákon porušuje (viz dopisy pro ČOI a pro Ministerstvo financí). V médiích se pak 16. 12. dozvěděl, že „účtování babišného se úřadům nelíbí, ale na porušení zákona zatím nepřišly…“

PŘIPRAVEN POMOCI I S POKUTOU

Petr Mach se rozhodl pana Šorma osobně podpořit. „Je absurdní, aby v právním státě úředník zoufale hledal nějaké porušení zákona, které by podnikateli přišil,“ řekl P. Mach na dnešní tiskové besedě v Perníkové chaloupce. Zdůraznil, že pokud bude panu Šormovi udělena nefér pokuta, je připraven mu ji pomoci uhradit ze svého fondu proti státní šikaně.

„Stát by neměl o někom beztrestně říkat, že porušuje zákon. Mluvčí ČOI mě veřejně v médiích osočil, že porušuji zákon, aniž by předtím zahájili správní řízení! Mimochodem, to řízení nezahájili doteď,“ poznamenal před novináři Luděk Šorm, provozovatel Perníkové chaloupky. Potěšilo ho, že zatím nezaznamenal negativní reakce zákazníků, ani výraznější změnu v návštěvnosti: „Lidé oceňují, že jsme nezdražili pivo ani nic dalšího.“

Mach také ocenil, že pan Šorm provozuje od samého začátku už 12 let muzeum perníku bez jediné koruny dotace. Kritizoval také výzvu ministra Babiše, aby obce začaly provozovat hospody tam, kde je majitelé kvůli EET museli zavřít: „Kde je pak to narovnání trhu? Když hospodu provozuje obec, tak mít EET nemusí!“

Petr Lichtenberg, chrudimský zastupitel za Svobodné, v této souvislosti připomněl, jak před dvěma lety v Chrudimi město provozovalo kavárnu: „Nakoupili kávovar za 200 tisíc a za půl roku byli v mínusu několik set tisíc. A bylo jim to jedno – že takhle rozhazují peníze nás všech.“ Chrudimští Svobodní od začátku proti tomu tvrdě bojovali a nakonec se jim loni povedlo město donutit, aby provoz kavárny ukončilo. Hospodaření městské kavárny tehdy skončilo se schodkem skoro 600 tisíc korun.

DESETIKORUNOU PROTI MILIARDÁŘI

Pernikova-chaloupka_161Místo, aby stát sloužil občanům, tak bohužel dnes musí občan sloužit státu, shodně kritizovali P. Mach s L. Šormem. „Vím, že bojuju desetikorunou proti miliardáři. Jsem jako mravenec, který když štípne krysu, tak ta si toho ani nevšimne. Ale kdyby to udělalo tisíc mravenců…“ upozornil L. Šorm, kterému vadí, že tzv. účtenkovou loterii plánuje A. Babiš spustit před začátkem kampaně do sněmovních voleb. „Rozhodně odmítám platit za svoje peníze kampaň hnutí ANO,“ zdůraznil.

S tím Petr Mach souhlasí: „Nápad pana Šorma je moc chytrý a já bych byl moc rád, kdyby se jím inspirovalo co nejvíce hospodských. Snad by potom lidi pochopili, o co vlastně jde. Že si stát vymýšlí neustále nové a nové nesmyslné povinnosti a háže je na bedra lidí, kteří už přestávají být schopni je unést. A současně pan Babiš své vlastní firmě odpouští daně v řádu stamilionů“.

 

Pernikova-chaloupka_127 Pernikova-chaloupka_013 Pernikova-chaloupka_026

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.