Mach (Svobodní): Je mi až zle z toho, jak se naše ekonomika stala závislá na dotacích

12.02.2016 6:27

V úterý 9. února 2016 navštívil europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach jižní Moravu.

Mach (Svobodní): Je mi až zle z toho, jak se naše ekonomika stala závislá na dotacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Petr Mach (Trikolóra)

Nejprve v Hodoníně diskutoval se studenty Gymnázia a Obchodní akademie o tom, jak to chodí v Evropském parlamentu – jak probíhá proces hlasování, co je to Evropská rada a komise, či jak tam funguje opozice. Studenty také zajímalo, proč chce dobrovolné euro (a ne povinně nařízené), co si myslí o případném vystoupení ČR z EU a probíralo se i téma dotací.

P. Mach mj. zkritizoval „stěhovací mašinérii mezi Štrasburkem a Bruselem. To je do nebe volající plýtvání. Jenže se zrušením jednoho sídla by museli souhlasit všichni, což ovšem nepodpoří ani Francouzi ani Belgičani,“ vysvětlil.

K tématu případného vystoupení ČR z EU připomněl, že už v r. 2010 napsal knihu Jak vystoupit z EU. „Tehdy jsem byl za extrémistu, dnes už se běžně ví, že EU není jen ztělesněním dobra, ale má i své mouchy a např. že Británii čeká referendum,“ upozornil. K výhodám EU podle něj patří především volný obchod bez cel a volné cestování, které ale, jak řekl, „dostalo na frak kvůli problémům s imigrací.“ Obrovské nevýhody EU pak vidí v přebujelé byrokracii, která výrazně zdražuje i naše produkty, či aktuálně v přerozdělování migrantů. „Nejen, že si je tady nepřejí naši lidé, ale nakonec ani ti imigranti nechtějí sem. Pro mě tedy převažují výhody vystoupení z EU nad nevýhodami – zejména z toho důvodu, že by se na nás už nevztahovaly všechny ty nesmyslné směrnice a regulace,“ dodal Mach.

Na dotaz studentky, zda by nám pak nechyběly dotace, P. Mach odpověděl, že „dotace směřují jen na něco, co vybere sama EU, zatímco my bychom ty peníze potřebovali dát na něco jiného. Je mi až zle z toho, jak se naše ekonomika stala závislá na dotacích. Na dotacích prostě nejde založit zdravou ekonomiku. Navíc jsou draze vykoupené – když naše vláda řekla, že nechce kvóty na uprchlíky, tak představitelé EU hned začali vydírat, že nám zarazí dotace.“

Na dotaz studenta, proč odmítá euro, P. Mach řekl mj.: „Jsem zastánce principu dobrovolnosti. U nás je euro legální, mnohé obchody je přijímají a je to na rozhodnutí těch obchodů i jejich zákazníků, čím chtějí platit. Pro mě zavedení eura znamená zrušení koruny, a tím by padl právě i ten princip dobrovolnosti.“

Připomněl také nejzásadnější nevýhodu, kterou je, že „řada zemí eurozóny se dostala do platební neschopnosti, předlužily se – jde o Řecko, Španělsko, Portugalsko a Kypr. EU v reakci na to vymyslela ESM, kam musí přispívat všichni členové eurozóny. Řecko by ve svém zájmu mělo okamžitě z eurozóny odejít.“

V České zbrojovce

Odpoledne P. Mach navštívil Českou zbrojovku v Uherském Brodě. Prohlédl si výrobní provozy a skoro dvě hodiny diskutoval s generálním ředitelem Lubomírem Kovaříkem a s technickým ředitelem Radkem Hauerlandem. Probírali hlavně chystanou směrnici EU o zbraních. Podle ředitele Kovaříka by v jejím důsledku museli propustit až tisíc lidí.

„Návrh té směrnice o zbraních je škodlivá pro celou ČR – nejen, že zakazuje držení určitých druhů zbraním, ale tím pádem i jejich výrobu. Pokud skutečně začne platit, přijdou v Uherském Brodě lidé o práci, ale současně se sníží i obranyschopnost naší země, která bude závislá na dodávkách zbraní z ciziny (mimo EU),“ komentoval pak jednání pro média P. Mach.

Beseda s občany

Večer se hodonínská restaurace Na Radnici zaplnila do posledního místa občany, kteří přišli o nejrůznějších tématech diskutovat s P. Machem, hodonínskou zastupitelkou za Svobodné Terézií Iškovou a jihomoravským lídrem Petrem Pořízkem.

Nejvíce se mluvilo o dění v EU a hlavně situace kolem imigrantů. „Je pravda, že se nám tehdy v r. 2009 všichni posmívali, když jsme varovali před Lisabonskou smlouvou, která zavedla společnou imigrační politiku. Netěší nás, že můžeme říkat my to říkali. Byl bych mnohem radši, kdyby na naše tehdejší varování nikdy nedošlo,“ řekl mj. Mach.

Informoval i o své práci v Evropském parlamentu, kde hlasuje „proti všemu, co omezuje svobodu našich občanů, a pro všechno, co jejich svobodu zvyšuje. Ale těch dobrých návrhů, pro které mohu zodpovědně hlasovat, je tam žalostně málo.“

Připomněl také své aktivity v kauze „děti paní Michalákové v Norsku“ – k tomu řekl: „Vždy bychom měli ctít princip presumpce neviny.“ Řeč byla i o tom, jak se zastal drobné živnostnice Fenclové z Domažlic, na kterou si úřady došláply poté, co veřejně kritizovala ministra Babiše. Host z publika připomněl i kauzu realitní makléřky Noskové, která čelila žalobě ombudsmanky za to, že při hrané provokaci údajně odmítla pronajmout byt Romce. „Nejsem v Bruselu, jsem doma a zajímají mě naši občané, věnuji se jejich problémům,“ komentoval uvedené kauzy P. Mach.

Jihomoravský lídr pro krajské volby Petr Pořízek pak informoval, jak postupují jednání o možné spolupráci se Soukromníky i s dalšími stranami.

Diskuse byla i o novém vinařském zákonu, který likviduje malé vinaře ve zdejších obcích. Účastníci také ocenili, jak se P. Mach v EP zastal Poláků v jejich sporu s EU. „Zastal jsem se principů, příště se to může stát České republice,“ komentoval to P. Mach.

Na řečnickou otázku jednoho z občanů „Nechcete už tu Merkelovou zavřít do blázince?“ Petr Mach všechny pobavil slovy „Někdy si v tom Evropském parlamentu opravdu připadám jako neprávem zavřený v blázinci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…