Mach (Svobodní): Konec roamingu? EU se nažere a koza zůstane celá

07.11.2015 6:32

"Oběd zdarma" neexistuje. Levnější volání ze zahraničí díky nové regulaci roamingu zaplatíme vyššími cenami doma. Řešením drahého volání ze zahraničí je konkurence a inovace, ne další regulace.

Mach (Svobodní): Konec roamingu? EU se nažere a koza zůstane celá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Evropský parlament před pár dny schválil nařízení, které má zrušit příplatek za volání ze zahraničí, tedy roaming. Nebyl by to však Brusel, aby vše nebylo trochu jinak. Pojďme se podívat, jak to tedy celé ve skutečnosti je a proč tato regulace není dobré řešení.

Na základě nařízení EU nejprve nastane přechodné období, kdy od května 2016 do června 2017 mají operátoři dovoleno účtovat si maximální povolenou částku za roamingové služby. Za minutu volání to má být příplatek 0,05 EUR. Od června 2017 začne platit zákaz příplatek účtovat, ale jen do určitého limitu. Po provolání tohoto limitu vám účtovaný roaming opět naskočí. Jaký bude tento limit? To má určit Evropská komise do prosince příštího roku. A nikdo netuší, jestli bez příplatku bude 10 minut nebo třeba 100 minut volání ročně. Například Lidové noviny spekulovaly, že by se mohlo jednat o 50-100 minut, 50 sms a 150 MB dat za rok.

Balíčky služeb, které zahrnují v rámci paušálu i volání ze zahraničí, přitom nabízejí operátoři už dnes i bez regulace!

Podle vyjádření Rady EU totiž budou příplatky navíc zrušeny od 15. června 2017 jen “za předpokladu, že stávající zjištěné problémy na velkoobchodních trzích s roamingem budou vyřešeny." Jinými slovy, pokud unijní představitelé zjistí, že takto regulovaný trh nefunguje, mají za úkol vymyslet jiné řešení a roaming zrušen nebude. Dokument Rady dále uvádí, že "za zvláštních a výjimečných okolností, kdy poskytovatel roamingu není schopen pokrýt své celkové skutečné a předpokládané náklady", může požádat o povolení poplatky opět účtovat. Opět přeloženo do češtiny to znamená, že pokud bude operátor prodělávat z důsledku nízkých cen na domácím trhu a úbytku tržeb z roamingu, může požádat, aby jej mohl opět účtovat.

Co ušetří cestovatelé, zaplatí navíc lidé doma

Vlastně se očekává, že operátoři, kteří přijdou o tržby v důsledku regulace roamingu, si to vynahradí na domácím trhu. Dosud ceny volání doma klesaly, a tomu bude “díky” evropské regulaci konec. Na levnějším volání ze zahraničí tak vydělají lidé, kteří často cestují, ale doplatí na něj lidé, kteří volají jen v rámci České republiky.

Není náhoda, že roamingovou regulaci protlačují europoslanci, komisaři, náměstci a úředníci, kteří neustále cestují mezi domovem a Bruselem.

EU nám tedy opět stvořila takového kočkopsa, který který se má na jednu stranu tvářit, že chrání spotřebitele a na druhou, že nelikviduje operátory. Roamingovou regulaci zkrátka považuji za “europopulismus” – snahu EU podbízet se občanům.

Řešením je více konkurence

Domácí hovory dlouhodobě zlevňují. Tzv. virtuální operátoři, kteří neprovozují vlastní síť vysílačů, ale pronajímají si je od některého ze stávajících vlastníků, navíc přinesli lidem velmi levné volání, nezávislost v podobě dobíjecího kreditu a anonymitu. To stejné můžeme mít i pro roaming.

Virtuální operátoři již dávno předtím existovali například Velké Británii. Jelikož zde žije velké množství cizinců tito operátoři se rychle přizpůsobili a začali nabízet výhodné balíčky volání do zahraničí. Vezměme si i dnes modelový příklad od britského operátora Vectone Mobile. Za měsíční poplatek 20 GBP nabízí neomezené volání do všech britských sítí, neomezená data, 500 minut volání do Evropy. Mimo tento balíček, stojí minuta volání do ČR 40 haléřů na pevnou linku a 2 Kč na mobil. Tedy i v dnešní době můžete paradoxně volat z Británie do ČR levněji než si voláme my v rámci vnitrostátních cen mezi sebou. A toto nepřinesly regulace EU, ale svobodný trh!

Problémy hledejme u politiků, kteří vytvářejí regulace, licence a překážky pro vstup konkurence na trh a to ve všech odvětvích, nemusíme vůbec mluvit o mobilním telefonování. To nespraví nová regulace! Proto jsem jako europoslanec hlasoval proti roamingovému nařízení. Díky konkurenci a volnému trhu se rozšiřují možnosti připojení na internet zdarma přes wifi – na McDonaldech, na pumpách, v kavárnách, hotelech. Objevily se aplikace jako Skype apod, díky kterým můžeme volat zdarma. Facebook mnoha lidem volání zcela nahradil.

Tyto inovace chytrých lidí, usnadňují lidem život, ne regulace politiků.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…