Mach (Svobodní): Maďarsko snižuje daně - Bruselu se to líbit nebude

19.11.2016 17:16

Vláda premiéra Orbána schválila snížení daní ze zisku firem na 9 %. Maďarsko bude mít od příštího roku nejnižší firemní daně v EU. Brusel bude prskat, nic s tím nenadělá, přímé daně jsou plně v kompetenci členských států.

Mach (Svobodní): Maďarsko snižuje daně - Bruselu se to líbit nebude
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Až Maďarsko sníží od příštího roku daň ze zisku firem na 9 procent, bude mít nejnižší firemní daně v celé EU. Ve Francii mají sazbu daně 33 procent, v Německu 30 procent, v Irsku 12,5 procenta.

Bruselu se to líbit nebude. Evropské instituce neustále brojí proti „daňové konkurenci“ a „daňovým rájům.“ Velkým státům jako Francii a Německu vadí, když firmy od nich odcházejí na východ, kde mají kromě levnější pracovní síly i nižší daně ze zisků. Ale je jim to málo platné, protože daně z příjmu zůstávají plně v pravomoci členských států. EU reguluje jen DPH a spotřební daně.

V Maďarsku nyní mají dvě sazby daně ze zisku firem – základní 10 procent a pak 19 procent pro zisk nad 40 milionů korun. Jinými slovy, bohatší firmy platí větší daně. Teď to Maďaři narovnají na 9 procent pro všechny.

U nás to máme naopak. Větší firmy často neplatí daně vůbec. V České republice je základní sazba daně ze zisku právnických osob 19 procent. Mnoho velkých firem ale platí nula procent, pokud dostanou podporu v podobě tzv. investičních pobídek – to se týká ale jen velkých firem, které si mohou dovolit obří stamilionové investice. Malí na pobídky nedosáhnou.

Např. firmy z impéria Agrofert miliardáře a ministra financí Babiše získaly v roce 2014 pobídky, tedy daňové úlevy v hodnotě 1,5 miliardy korun. Nulové daně tak platí např. firmy Vodňanské kuře, Penam, Lovochemie a další.

I v České republice bychom se měli inspirovat a zavést jednotnou nízkou daň ze zisku pro všechny. Místo 19 procent pro většinu a nula pro vybrané bychom měli mít jednotnou sazbu třeba jako Maďaři – 9 procent. Je nepřijatelné, aby naše menší firmy dotovaly ze svých daní ty velké.

Měli bychom zkrátka i my v České republice po maďarském vzoru upravit daňový systém tak, aby byl spravedlivější.

Mohli bychom také výrazně snížit daně a odvody lidem, kdyby jen stát nevynakládal tolik peněz na dotování firem. Nesmíme zůstat zkostnatělou ekonomikou s vysokými daněmi, kde výhody, úlevy a dotace jsou jen pro vyvolené a ostatní úpí pod vysokými daněmi.

Daně bude brzy snižovat i Trump v Americe a také britská vláda v souvislosti s Brexitem. Pokud zůstaneme pozadu, ujede nám vlak.

Bruselu se to sice nebude líbit, ale máme na snižování daní lidem i firmám a na omezování dotací pro firmy plné právo.

Zdroj: svobodni.cz

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…