Mach (Svobodní): Místo podpory chaotické migrace pomozme lidem přímo na místě

04.05.2016 6:28

Proč Evropská unie láká migranty do Evropy, když lze snadno pomoci migrantům poblíž jejich domovů? Zřejmě cílem EU není humanitární pomoc...

Mach (Svobodní): Místo podpory chaotické migrace pomozme lidem přímo na místě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Statisíce migrantů zamířily - v podstatě na pozvání německé kancléřky Angely Merkelové - do Evropy a Evropa teď neví, co s nimi. Evropská unie vymýšlí nesmyslné přerozdělovací kvóty a pokuty pro státy, které si přidělené migranty nepřevezmou.

Řešení je přitom velmi jednoduché. Pokud nám jde opravdu o humanitární pomoc lidem zasaženým občanskou válkou, je nejlepší pomoci postiženým lidem přímo na místě.

Češi už mnohokrát ukázali, že dovedou pomoci lidem v nouzi. Lidé posílali peníze na pomoc lidem zasaženým zemětřesením v Nepálu nebo na lidi postižené povodněmi na Srí Lance. Češi posílají více "déemesek" na zahraniční pomoc než jiné národy. Je drzost, pokud nás někteří politici západní Evropy nařkávají z nedostatku solidarity.

Nedávnou pomoc stovek českých dobrovolníků skupině 150 iráckých křesťanů ale lze popsat výrokem "pro dobrotu na žebrotu". Stovky Čechů se složily na cestu skupiny migrantů do naší země, posloužili jsme ale jen jako převaděči pro ty, kteří hned utekli dál do Německa, nebo jako cestovka zdarma pro ty, kteří se pak rozhodli na náklady českého státu vrátit zpět do Iráku. Jinými slovy, tato pomoc nedopadla dobře.

Naopak jiné projekty fungují. Např. organizace Adra sbírá pomoc na syrské uprchlíky v Libanonu i na pomoc lidem bez přístřeší přímo v Sýrii. Kromě jednotlivců na tuto pomoc přispívá i česká vláda. Zkrátka lidé nečekali na EU a pomáhají sami dávno. Já např. loni přispěl syrským Kurdům na obranu před Islámským státem.

Pokud naším cílem není dovézt novou populaci do Evropy a riskovat nárůst terorismu, ale pomoci lidem v nouzi, pak nejlepší forma pomoci je logicky pomoc v místě katastrofy.

Než vymýšlet kvóty a tresty pro země, které se jim nepodvolí, než uzavírat nerovné dohody s Tureckem, existuje mnohem lepší řešení, a tím jasným řešením je pomoc přímo v místě.

Sama EU drží ve skladech stovky tun potravin, které eurobyrokrati v minulosti kupovali v rámci regulací zemědělského trhu. Tak ať nyní EU tyto potraviny vezme a pošle je do Sýrie. Válka neprobíhá v celé Sýrii. Jen menší část Sýrie je okupována teroristickou organizací Islámský stát (viz mapa). Pomáhat se dá v oblastech, které jsou pod kontrolou oficiální vlády prezidenta Assada, a pomáhat se dá oblastem kontrolovaných Kurdy.

Proč tedy láká Německo a EU migranty do Evropy? Proč je nevracíme, odkud přišli a nepomáháme jim co nejblíž jejich domovů? Zřejmě není cílem vládnoucích politiků pomoci těm ubožákům, kteří to potřebují. Jejich cílem je změnit evropskou populaci a evropskou kulturu, zničit naše dědictví, naši kulturu a naše životy.

Politici by měli nechat lidi pomáhat, oni to umí i bez nich. Vlády mají dělat jen to, co je jejich hlavním úkolem. Kontrolovat hranice a hlídat, aby v rámci těchto hranic vládlo právo a bezpečí. Páni premiéři a ministři, paní kancléřko, soudruzi komisaři, Dělejte, co je vaším úkolem a solidaritu, tu nechte na lidech.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.