Mach (Svobodní): Názor není zločin

29.05.2016 10:00

Pokud máte také na registrační značce svého auta přeškrtnutý znak EU nebo pokud ji máte doplněnou českou vlajkou, nenechte se zastrašit policií. Když neomezujeme čitelnost značky, nesmí nás nikdo za vyjádření názoru na EU popotahovat.

Mach (Svobodní): Názor není zločin
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Již léta vozím na RZ svého auta samolepku, která přeškrtává znak EU – žluté hvězdičky na modrém poli. Přeškrtnutý znak EU považuji za symbol nesouhlasu s diktátem migračních kvót nebo se zbytečnou regulací a všelijakými euronesmysly. Je to umírněné vyjádření politického názoru.

Média ale citovala mluvčího policie, podle kterého se jedná o přestupek, o porušení vyhlášky. Strana svobodných občanů tak prý ponouká občany k páchání přestupku, když na svém eshopu nabízí samolepky s přeškrtnutou EU.

Nikdo by se neměl nechat zastrašit. Ze zákona rozhodně neplyne, že by decentní ozdobení registrační značky bylo protiprávní.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích říká, že fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, jehož tabulka registrační značky „je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost.“ Trváme na tom, že přelepka přes znak EU nijak neztěžuje čitelnost. Každý zákon musí být vykládán vzhledem ke svému účelu, přičemž účelem registračních značek je identifikace vozidel, což naše přelepka nijak neomezuje.

Samolepku si tedy na autě nechám.

Rozhodně trváme na tom, že názor není zločin a že lidé mají právo upravit si espézetku (RZ) českou vlaječkou, lvíčkem nebo symbolem přeškrtnutých hvězdiček.

Co dělat, když vám policie bude chtít dát pokutu?

Pokud by vám náhodou policie chtěla udělit pokutu za údajný přestupek jen pro to, že máte přeškrtnutý symbol EU na registrační značce, trvejte na svém, že o přestupek nejde. Upozorněte policii na zákon č 361/2000 Sb, podle kterého se nejedná o přestupek, protože značka není zakryta, nečitelná ani upravená tak, aby byla ztížena její čitelnost. Nepodepisujte policii souhlas s přestupkem a neplaťte pokutu. Pokud policie bude trvat na projednání, řešte věc ve správním řízení, tedy ne s pokutou na místě. Obraťte se na mě, pokud by vás takto policie popotahovala.

Trváme na tom, že nikdo nesmí být stíhán za projevení názoru. Je legitimní mít výhrady k EU, stejně jako je legitimní mít výhrady k činnosti naší vlády. Pokud lidé svůj nesouhlas s migračními kvótami a nesmyslnými zákazy žárovek vyjadřují takto nenásilně, symbolem přeškrtnutých eurohvězdiček, je to v naprostém pořádku a nesmíme si toto právo nechat vzít!

Petr Mach
předseda Svobodných a poslanec Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…