Mach (Svobodní): Paní Jourová nedává naději na to, aby se politika EU změnila k lepšímu

07.10.2014 13:40

Europoslanec Petr Mach nepodpoří Věru Jourovou

Mach (Svobodní): Paní Jourová nedává naději na to, aby se politika EU změnila k lepšímu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Věra Jourová, česká kandidátka na eurokomisařku, už podstoupila tzv. grilování před výbory, ale dosud nezískala jejich podporu. Jedním z těch, kdo pro ni určitě hlasovat nebudou, je i Petr Mach, český europoslanec za Svobodné.

Rozhodl se tak na základě odpovědí, které mu V. Jourová zaslala na jeho čtyři otázky. „Odpovědi paní Jourové mi jednoznačně ukázaly, že paní Jourová nedává naději na to, aby se politika EU změnila k lepšímu. Paní Jourová chce pokračovat v trendu podpory biopaliv, která podle nás škodí životnímu prostředí a tahají lidem peníze k kapes. Paní Jourová podporuje naši povinnost zavést euro, které by podle našeho hlubokého přesvědčení České republice uškodilo. Paní Jourová podporuje zavádění kvót na zastoupení žen, které odporují principu rovnosti občana před zákonem. Paní Jourové nevadí zvyšování rozpočtu EU, zatímco podle našeho přesvědčení mají peníze zůstávat v kapsách lidí a přerozdělování přes Brusel se má omezovat. Jmenování paní Jourové proto svým hlasem v Evropském parlamentu nepodpořím,“ uvedl Petr Mach

Zde jsou odpovědi zaslané Věrou Jourovou:

P. Mach: Podpořila byste změnu smluv EU, tak aby měna euro byla přijímána jen dobrovolně, na základě žádosti jednotlivých států?

V. Jourová: Domnívám se, že se nejedná o tak urgentní záležitost, kvůli níž by se měla otevírat a měnit primární legislativa EU. V Lisabonské smlouvě není stanoveno žádné datum, a proto není třeba změnu iniciovat.

P. Mach: Souhlasíte s tím, aby firmy v EU musely dosazovat do orgánů společnosti minimální počet žen?

V. Jourová: Zastoupení žen ve veřejných funkcích a firmách s veřejnou majetkovou účastí je stále neadekvátní jejich počtu a vzdělanostní úrovni (což je doložitelné čistou statistikou). Proto je dobré přijmout taková opatření, aby se jejich účast zvýšila.

P. Mach: Podpořila byste zrušení kvót na výrobu elektřiny ze solárních panelů a nafty z biopaliv?

V. Jourová: Zvyšování objemu vyrobené energie a pohonných hmot z alternativních zdrojů (za rozumnou cenu) je potřebné, proto považuji za nutná taková opatření, která to zajistí.

P. Mach: Budete se stavět proti navyšování rozpočtu EU?

V. Jourová: Ano, ale jen pokud by šlo o prokazatelně prorůstové efektivní a návratné investice. V žádném případě nikoli na provozní výdaje nebo investice, u nichž prorůstový efekt nelze měřit a prokazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…