Mach (Svobodní): „Snížení“ státního dluhu je jen účetní trik

22.12.2014 21:12

Poslanec EP a ekonom Petr Mach, Ph.D. dnes vysvětlil novinářům podstatu účetního triku a ukázal, jaké rezervy ministerstvo financí odčerpalo.

Mach (Svobodní): „Snížení“ státního dluhu je jen účetní trik
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

„Ministerstvo financí mate veřejnost, když se chlubí poklesem státního dluhu za rok 2014. Vláda ve skutečnosti hospodařila loni s deficitem a státní dluh „snížila“ jen účetním trikem. Ministerstvo financí hazarduje s veřejnými rozpočty, když odčerpává poslední finanční rezervy státu,“ upozorňuje Petr Mach.

Více viz podklady: Ministerstvo financí státní dluh zvyšuje

„Z ekonomického hlediska operace ministerstva financí nedává smysl, jejím jediným cílem bylo prezentovat se falešně v lepším světle veřejnosti, když pro zlepšení hospodaření neudělala vláda reálně absolutně nic. Ministerstvo financí chce nějak zakrýt skutečnost, že vláda hospodaří špatně. Určilo si jako politický cíl pochlubit se před veřejností snižováním dluhu, aby zakrylo skutečnost, že vláda navzdory růstu ekonomiky hospodaří s deficitem. Dělá to i přes to, že tím do budoucna zvyšuje náklady na obsluhu státního dluhu. Jinými slovy, ministr Andrej Babiš si dělá drahé P.R. na účet daňových poplatníků. To by mu veřejnost a ostatní politické strany neměly tolerovat.“ zdůraznil dnes mj. Petr Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…