Mach (Svobodní): Stát má povinnost chránit práva svých občanů v zahraničí

10.12.2014 13:14

Europoslanec vyzývá vládu, aby pomohla českým dětem.

Mach (Svobodní): Stát má povinnost chránit práva svých občanů v zahraničí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) vítá rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která v úterý vyzvala vládu, aby požádala Norsko o vysvětlení případu zadržovaných českých dětí v Norsku. Dnes také bude (ve 13 hodin) vládě předána petice, kterou podepsalo už bezmála 10 tisíc lidí po celé republice a která vládu vyzývá k pomoci dětem.

„Je ale velká škoda, že poslanci neschválili výzvu, aby kabinet poskytl matce dětí diplomatickou ochranu, která by celou věc povýšila na mezinárodní úroveň,“ říká Petr Mach a dodává: „Náš stát by měl postupovat mnohem razantněji, dosud v této věci nehorázně selhal! Považuji za skandální, že stát jen přihlíží tomu, že je matce zcela bezdůvodně upíráno vídat se s dětmi, kterým už dokonce hrozí adopce do norských rodin. Přitom jsou stále českými občany, mají české pasy a tady doma i svoji rodinu, která je připravena se o ně postarat!“

Europoslanec Petr Mach se do pomoci matce dětí paní Michálakové už také sám aktivně zapojil. Mj. společně s dalším europoslancem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL) upozornili už před měsícem (6. 11.) na problém velvyslance Norska v Bruselu, sháněli politickou i finanční podporu matce dětí v Evropském parlamentu, a také mezi prvními přispěli (každý 13 tis. Kč) na transparentní účet, kde probíhá finanční sbírka pro matku odebraných dětí. Účet byl založen v pátek 7. 11. 2014 a bude využit na soudní a potřebné výlohy v této kauze, zejména na platby za (drahé) norské advokáty.

„Stát má povinnost chránit práva svých občanů v zahraničí. Zatím to bohužel vypadá, že vládě jsou bližší peníze z Norských fondů než pomoc vlastním občanům!“ dodává Petr Mach.

O případu

Rodině Michalákových byly odebráni synové Denis a David norskými úřady komunitní péče o děti v březnu 2011, a to pro (zřejmě účelově smyšlené) podezření, které bylo následně jednoznačně vyvráceno. Děti jsou však stále odděleně umístěné do pěstounské péče (matce je v podstatě znemožněno se s nimi vídat) a úřady je odmítají vydat jejich rodičům, ani jiným jejich blízkým příbuzným, kteří se o ně mohou starat v ČR. Obě děti přitom mají stále české občanství i české pasy!
Více o celé kauze zde: www.kdejemojedite.cz

Transparentní účet: https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2100689721

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…