Mach (Svobodní): Vyjednejme si v EU výjimky jako Velká Británie

28.01.2016 14:41

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) vyzývá premiéra Sobotku, aby vyjednal pro Českou republiku výjimku z povinnosti přijmout euro a výjimku z imigrační a azylové politiky.

Mach (Svobodní): Vyjednejme si v EU výjimky jako Velká Británie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Ideální příležitostí pro to bude jednání Evropské rady 18.–19. února v Bruselu, kde budou hlavy států řešit požadavky Velké Británie na reformu EU (Cameron je předložil v listopadu 2015 a chce např. redukovat sociální dávky pro imigranty, posílit roli národních parlamentů ad.).

„Požadavky D. Camerona jsou pro naši zemi v zásadě přijatelné, je ale nesmysl dávat s nimi souhlas jen tak a nic za to nechtít. Proto by rozhodně měl český premiér za svůj souhlas něco požadovat,“ zdůraznil dnes na tiskové konferenci Petr Mach.

Připomněl, také, že „tato fatální chyba se stala už v roce 2010, kdy premiér Nečas dal souhlas s vytvořením fondu ESM, a nic za to nechtěl. Kritizoval jsem ho tehdy, že měl chtít aspoň výjimku z eura.“

P, Mach upozornil, že Velká Británie má celou řadu výjimek. Nevztahuje se na ni např. Listina základních práv EU, není v Schengenu, má výjimku z eura… „ČR nemá výjimku z ničeho, přestože spousta zemí má svoje výjimky,“ prohlásil  Mach.

Upozornil také na to, že tyto požadavky nechce jen on nebo Svobodní, ale jak opakovaně vyplynulo z nejrůznějších průzkumů, tak že přerozdělování uprchlíků odmítá většina veřejnosti, a nakonec i sama vláda. Proto rovnou premiérovi předkládá konkrétní podobu protokolů, které se dají (po projednání a schválení) jen přiložit ke Smlouvě o fungování EU a není třeba měnit její obsah.

Petr Mach dnes také připomněl, s jak kladnou odezvou se u prezidenta setkal jeho nedávný návrh Mezinárodní smlouvy o vydávání nezletilých: „Až mě překvapuje, že pan prezident převzal ten návrh tak, jak byl. A stejně tak jsem 100% přesvědčen, že i ty dvě výjimky jsou stejně dobře napsané.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.