Macháček (TOP 09): Pojďme společně probudit nejstarší pražský trh

17.09.2015 4:33

V době zavedených farmářských trhů, stále se rozšiřujících food festivalů a posouvání životního stylu Pražanů ke kvalitní gastronomii vůbec se návštěva Havelského tržiště v jakoukoliv roční dobu a jakoukoliv denní hodinu může zdát výletem do historie, řekněme někdy do počátku devadesátých let.

Macháček (TOP 09): Pojďme společně probudit nejstarší pražský trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Nejstarší pražský trh totiž podobně jako Šípková Růženka prostě spí. Zaspal snad všechny myslitelné trendy v trhovectví. Navíc, nabídka sortimentu je pro obyvatele rok od roku horší. A co na to provozovatel, pan Soukup? Nevidí nic, co by se mělo zlepšit. Vše je prý v pořádku.

Kritizovat je ale příliš snadné. Pojďme se zamyslet nad tím, jak bychom si fungování trhu představovali dále.

Předně je nutné přiznat, že ani já nemám patent na rozum. Otázka, jak změnit Havelský trh, musí být podrobena především veřejné diskuzi a konfrontována s reálnými možnostmi okolí. Mohu pouze přidat svůj názor, vycházející ze znalostí o fungování farmářských trhů, trhu Naschmarkt ve Vídni a tržnice Central Market v Budapešti. A jaká je tedy má představa?

Snížení počtu stánků z bezmála stovky na 30. Je-li stánků více, sortiment prodejců se často opakuje, případně z důvodu alespoň nějakého využití je volen nevhodný sortiment.

Konstrukce stánků. Stánky by měly být konstrukčně bytelné, schválené památkáři, uzavíratelné na noc bez nutnosti jejich vyklizení a s dodávkou elektřiny, s vodovodem, připojené na odpad. Šlo by o plnohodnotné prodejní prostory.

Vzdušnější Havelská ulice. Z Melantrichovy ulice by bylo patnáct stánků, z Uhelného trhu by část ulice sloužila jako manipulační plocha, následovalo by dalších patnáct stánků. Uprostřed Havelské ulice by vniklo nové prostranství – náměstíčko. Stánky by zabíraly do všech stran méně prostoru proti současnosti, čímž by byla celá ulice vzdušnější. Vznikl by prostor pro zeleň. Na volném prostranství by bylo možné příležitostně postavit několik malých mobilních stánků, které by sloužily k prodeji sezonního sortimentu (kupř. velikonočního a vánočního, prodej hub apod.).

Sortiment. Patnáct stánků s potravinami od stálých farmářů i ostatních dodavatelů. (Mimochodem, autenticita mnoha vyspělých trhů vychází rovněž z toho, že se prodejní místo předává v rámci rodiny z generace na generaci.) V ostatních stáncích s potravinami by se prodejci mohli průběžně střídat (dle sezony, zájmu zákazníků apod.) A jiné využití některých stánků? Po vzoru Vídně by zde mohl příležitostně fungovat gastronomický provoz. Ovšem za podmínky, že takový provoz nebude mít negativní vliv na čistotu okolí a nebude jakkoliv obtěžovat místní obyvatele. Zaměřením by se jednalo o pop-up projekty, jaké známe z food festivalů.

A jaká je Vaše představa? Přidejte se k facebookové skupině Havelské tržiště podle nás, pište své názory a diskutujte. Psát můžete i na email tomas.machacek@praha1.cz.

Společně to dokážeme!

Tomáš Macháček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…