Machovec (ČSSD): Proč nám Andrej Babiš nechce ukázat pindíka?

04.02.2017 17:12

V nedělní Partii a pořadech veřejnoprávní České televize nám nejlepší ministr financí v dějinách České republiky arogantně sdělil, že jediné hodnocení jeho osoby, které je schopen akceptovat, je hodnocení jeho působení od doby, kdy vstoupil do politiky. Do toho, co dělal před tím, nám v podstatě nic není, jsou to samé lži a výmysly.

Machovec (ČSSD): Proč nám Andrej Babiš nechce ukázat pindíka?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Všetci kradnú“ a „tradičné“ politické strany nejvíce. Že on je jediný z politiků, který se vysvlékl do slipů, všechno ukázal, (i když v mnoha případech k tomu potřeboval několik pokusů, viz postupné navyšování jeho prokazatelných příjmů, za které nakoupil korunové dluhopisy), a že „pindíka“ nám už neukáže.

Andrej Babiš je nesporně politologický inovátor, který poprvé vnesl do politiky možnost, kterou dříve popsal ve svém humoristickém románu František Langer, a to Obrácení Ferdyše Pištory. Jako amatérský znalec historie bych spíše konstatoval, že každá mafie časem potřebuje „pořádek a klid na práci, ale to bych asi panu ministru financí křivdil. On přece nikdy nebyl tím, který by něco přemístil v čase a prostoru na úkor někoho jiného, stát nevyjímaje. On přece v žádném případě nezdokonalil plány Věcí veřejných na využívání veřejných rozpočtů, tak naivní skutečně nikdy nebyl. Pouze v okamžiku, kdy se ukázalo, že je daleko levnější než jednat se „zkorumpovanými" politiky, je vytvoření vlastní strany respektive hnutí, a tak to legitimně, průhledně a za své učinil.

Toto „Hnutí souhlasu" velmi brzo vytvořilo systém, který nevykazuje žádné znaky primitivní véčkařské politické korupce. Bylo vytvořeno něco, čemu se v odborné literatuře říká distribuční koalice, tedy účinná a víceméně legální kolonizace veřejných rozpočtů. Je pravda, že i v tomto případě skutečně lze mluvit o tom, že nedělá nic proti zákonu – korunové dluhopisy budiž příkladem – ale rozhodně to postrádá morální rozměr, který je v politice důležitý, tedy alespoň občas.

No, vraťme se k pindíku in media res. Jsem přesvědčen, že pod ministrovým spodním prádlem se rozhodně skrývá pár věcí, na které by si veřejnost zasloužila znát odpověď. Tím nemám na mysli jeho spory s Ústavom pameti národa či další nerozvážnost mládí. Mám na mysli to, co by opravdu mělo být známo a co by mělo být pro voliče důležité. Třeba jak k Agrofertu skutečně přišel, jak to bylo s navýšením základního jmění, které poněkud zázračně proběhlo bez účasti původního majitele PZO Petrimex. Možná bychom přece jenom měli něco vědět o nepřátelském převzetí Duslo Šala, první privatizaci UNIPETROLU a smlouvách ve prospěch AGROFERTU. Asi bychom si zasloužili i vysvětlení dění okolo Agrobohemie a privatizace Lovochemie. To jen takový drobný výčet, ale jistě se najdou i další otázky.

V demokratických volbách je nejvyšším arbitrem chování politiků a politických stran volič. Ten rozhodne i v případě ANO a Andreje Babiše zřejmě v jeho prospěch, což je mimo jiné důsledkem dění na politické scéně v minulých letech. Nicméně nemohu se ubránit dojmu, že pokud nám zůstane Andrej Babiš dlužen pravdivé a důkazy doložené odpovědi na tyto otázky, tak na nás všechny, místo pindíka, vystrčil holý zadek.

Ing. Karel Machovec, bývalý poslanec a místopředseda ČSSD; poradce předsedy vlády ČR; zemědělský expert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…