Machýček (STAN): Kdo bude odpovědný?

26.01.2016 22:42

Od bleskové povodně, která se Novojičínskem přehnala v roce 2009 uběhlo již téměř sedm let.

Machýček (STAN): Kdo bude odpovědný?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Jednou z nejvíce zasažených obcí byl Jeseník nad Odrou. Obec s necelými dvěma tisíci obyvateli si v červnu 2009 zažila své. Ztráty na životech, vysoké škody na majetku, demolice 23 domů. To je výsledek několikahodinového řádění přírodního živlu.

Co tedy bylo uděláno proto, aby v případě podobné události byly škody a ztráty co nejmenší? „Obec se všemožně snaží být na povodně připravena. Byla zpracována potřebná dokumentace, projednáno financování, ale bohužel se doposud mnoha opatření nepodařilo zrealizovat,“ odpovídá starosta obce Tomáš Machýček. „I přes mnoho jednání s majiteli některých dotčených pozemků se ani do konce loňského roku nepodařilo najít společnou řeč,“ dodává starosta.

Mnoho objektů v obci je proto neustále v ohrožení, lidé nemají jistotu a klid. „Jsme si vědomi, že jakákoliv opatření nebudou nikdy dostatečně chránit všechny objekty na území naší obce, ale naší snahou je jejich počet co nejvíce zminimalizovat. Peníze, jak už mnohokrát i v médiích zaznělo, jsou k dispozici, projekty jsou připraveny, ale …“, uzavírá posmutněle rozhovor na toto téma starosta. 

Otázka výkupů pozemků rezonovala v Jeseníku již před volbami, kdy se zde spolu s moderátorem Václavem Moravcem sešel i ministr zemědělství  a další významné osobnosti, které by situaci měli pomoci řešit. Bohužel do dnešního dne se tak nestalo a je proto namístě se zeptat: Kdo bude odpovědný za případné škody či ztráty na životech při příští povodni?

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.