Macura (ANO): Chci ekologické kotle pro všechny

21.12.2014 6:30

Primátor Ostravy Tomáš Macura chce, aby si ekologický kotel mohl dovolit každý majitel rodinného domku v regionu a proto začal vyjednávat s ministrem životního prostředí. Peníze by měl rozdělovat stát prostřednictvím nového operačního programu Evropské unie na zlepšení životního prostředí.

Macura (ANO): Chci ekologické kotle pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Dosud bylo v Moravskoslezském kraji rozděleno 280 milionů korun mezi 5 tisíc majitelů rodinných domků v rámci tzv. kotlíkových dotací. Tedy na výměnu starého kotle za nový, ekologický. Emise z lokálních topenišť totiž patří mezi nejvýznamnější znečišťovatele ovzduší. Výměna kotlů je navíc nejlevnějším způsobem pro snížení obsahu prachu v ovzduší. Primátor Ostravy Tomáš Macura už se kvůli tomu sešel se svým stranickým kolegou ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy: “Jedním z těch projektů, relativně nejbližších, je nový program pro obnovu lokálních topenišť, který by měl být součástí nového operačního programu životního prostředí, který je ve schvalovacím řízení v Bruselu.”

Jeden rodinný domek se starým kotlem ročně vyprodukuje asi 100 kilogramů prachu. Pokud se podaří vše dojednat, nový kotel by si mohl pořídit opravdu každý. Dotace státu by byla až 90 tisíc korun. Ostravané by navíc mohli získat dotaci i od města.

Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy: “Zatímco v rámci těch předchozích výzev bylo na výměnu lokálních topenišť globálně za Českou republiku alokováno 500, 600 milionů korun, teď se bavíme o tom, že by to mohlo být na Českou republiku 9 miliard.”

Ostrava by mohla prý být pilotním projektem. Pokud Brusel nový operační program schválí, mohla by být výzva vyhlášena už v polovině roku tak, aby si mohli do zimy první zájemci kotle vyměnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…