Macura (ČSSD): Tragické osudy bohumínských Židů připomínají kameny zmizelých

30.05.2022 12:18

Brzy oslaví 93. narozeniny. Jako dítě prošel za války ghettem v Krakově a přežil koncentrační tábory Płaszów a Mauthausen. Zatímco Arnošt Smetana smrti unikl, jeho příbuzní takové štěstí neměli. Matka, teta i oba prarodiče se stali oběťmi nacistického režimu.

Macura (ČSSD): Tragické osudy bohumínských Židů připomínají kameny zmizelých
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Osudy jeho rodiny a dalších tří spřátelených rodin připomínají nyní na dvou místech v Bohumíně tzv. Stolpersteiny – kameny zmizelých. 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45153 lidí

Čtverhranných dlaždic z betonu, jejichž povrch zdobí mosazná destička ve zlaté barvě, je v Bohumíně nově celkem dvanáct. Sedm z nich před domem číslo 459 v ulici Čs. armády, kde Arnošt Smetana před druhou světovou válkou bydlel. „Kromě mne a mého otce Lea holokaust nikdo z mých příbuzných nepřežil. Osudnou se mé rodině stala deportace do Niska. Inicioval jsem proto položení sedmi kamenů před náš dům,“ vysvětlil Arnošt Smetana, který od roku 1946 žije v Izraeli.

Iniciátory položení pěti dalších kamenů před domem číslo 733 v Masarykově ulici je rodina Scheinových z německé spolkové země Lipsko. Příbuzní zavražděných bohumínských Židů přijeli v pátek 27. května osobně uctít památku obětí nacismu a zavzpomínat na své blízké.

Zavítali i na radnici, kde se setkali s místostarostou Bohumína Lumírem Macurou. „Jsme vděční, že se město Bohumín k našemu záměru postavilo pozitivně a na své vlastní náklady zajistilo pokládku kamenů zmizelých do dlažby. O strastiplné cestě našich předků a jejich přátel, kterou završila deportace evropských Židů v rámci akce Nisko v roce 1939, natáčím dokumentární film. Po jeho dokončení bude promítán v rámci filmových festivalů u nás v Německu,“ uvedla pravnučka zavražděných manželů Hermanna a Olgy Scheinových Judit Scheinová.

Rodina Scheinova oslovila radnici s plánem instalovat ve městě kameny zmizelých před čtyřmi lety, dokončení projektu ale odsunul koronavirus. „Proto se jej podařilo dotáhnout do konce a zrealizovat až letos. Věříme, že jsme přispěli k dobré věci a že tento počin nedovolí lidem zapomenout na válečné hrůzy a utrpení, kterými si prošli i obyvatelé Bohumína,“ uvedl místostarosta Macura.

Jak připomenul, ve městě žila početná židovská komunita. O příběhu jedné z dívek, Mimi Glueckstein, vydal knihu místní kulturní spolek Maryška. Mimořádně silný lidský příběh židovské rodačky z Bohumína, která za 2. světové války prošla třemi koncentračními tábory, měl v tištěné podobě premiéru v září 2015, o dva roky později vyšel také jako e-kniha.

V Bohumíně, konkrétně v Mírové ulici, se také nachází židovský hřbitov s kamennými náhrobky. Nyní má město připomínku i v podobě kamenů zmizelých. Ty se začaly objevovat v 90. letech v Německu, od roku 2008 jsou součástí veřejných prostranství i ve městech České republiky. Jejich oficiální název zní Stolperstein, což lze vyložit jako dlažební kámen, o nějž se má zakopnout. Kromě jmen zavražděných je na nich i informace o jejich narození a také údaj o roce a místě úmrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.