Malach (SNČR): Hysterie před volbami už začala

11.03.2019 10:32

Probruselské strany a zaměstnanci EU začínají vyvolávat nepodložené obavy o budoucnost, pokud volby nedopadnou podle jejich představ.

Malach (SNČR): Hysterie před volbami už začala
Foto: SNČR
Popisek: Strana nezávislosti České republiky

V posledních dnech čtu stále častěji různá vyjádření, jak jsou nastávající volby do Evropského parlamentu klíčové a jak je nutné pokračovat v té jediné správné cestě. Tato vyjádření pocházejí ve velké většině od zastánců pokračování evropské integrace. Je to logické – průzkumy předvídají, že by se složení Evropského parlamentu mohlo výrazně proměnit. Nedá se čekat, že by euroskeptické strany dosáhly většiny, ale nárůst jejich popularity znamená, že by mohly reálně získat až čtvrtinu nebo třetinu poslaneckých křesel.

Pohodlná většina proevropské centristické pravice a proevropské centristické levice, která se nominálně liší názvy, ale programově je zaměnitelná, je v ohrožení. Lze očekávat výrazný nástup euroskeptiků v Itálii (Liga severu), Polsku (PiS), Francii (Národní fronta) i v dalších zemích. Euroskeptické strany mají velmi dobře našlápnuto ve Skandinávii a Rakousku a o úspěchu v Maďarsku snad není třeba pochybovat.

To je samozřejmě pro bruselské struktury šok a začínají bít na poplach. Objevují se hysterické výkřiky o tom, jak pár populistů chce zničit Evropu (po sté opakuji, že Evropská unie nerovná se Evropa, opravdu ne), jak za vším stojí Putin, o nevzdělaných a starých venkovanech, kteří nepochopili, že nám EU přináší jen samá pozitiva. Nikdo se nezamýšlí nad tím, že třeba dělají něco špatně a lidem se to prostě nelíbí.

Poslední „výkřik“ jsem si přečetl v rozhoru s Věrou Jourovou, která nás zastupuje v Bruselu jako eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů. Ta v rozhovoru pro Ekonom prohlásila, cituji: „Opravdu účinnou kampaní by bylo vytisknout leták ně­jakého supermarketu, odkud by zmizel camembert, mozzarella, a pokud by tam byly, tak s trojnásobnou cenou. Pak by lidé pochopili výhody EU.“ Tohle myslí paní eurokomisařka vážně? Je opravdu tak odtržená od reality? Chce nám snad tvrdit, že mimo EU člověk nesežene italské nebo francouzské sýry? Opravdu by k nám obchodníci přestali po vystoupení vozit potraviny a připravili by se dobrovolně o zisk? Já jsem přesvědčen, že ne. Rovněž mi nejde do hlavy ten argument s trojnásobnou cenou. Jak to paní eurokomisařka myslí? Aby byl důvod k takovému navýšení ceny, musely by výrazně vzrůst náklady na výrobu a dopravu těchto sýrů nebo jiných výrobků, protože samovolné navýšení ceny ze strany výrobce nebo distributora nedává logiku, a pokud by k němu došlo, konkurence to využije. Snažil jsem se přijít na to, jaké náklady by po našem odchodu z EU narostly. Nenapadá mě nic, snad jedině clo. Dovolím si pochybovat, že by clo navýšilo hodnotu dovozu tak výrazně. Navíc je třeba zopakovat, že náš odchod z EU by neznamenal automatické zavedení cel – vždy je možné uzavřít dvoustranné dohody a cla nezavádět. Paní eurokomisařka by se raději měla věnovat řešení dvojí kvality potravin, o které tvrdila, že ji vyřeší, a ne se pouštět do obdobných divokých spekulací. Mimochodem problém s dvojí kvalitou potravin nám nějak usnul a kromě několika bombastických prohlášení, že se bude řešit a vyřeší se, se nic neděje.

Na druhou stranu musím říct, že podobná prohlášení jsou pro nás euroskeptiky vlastně tou nejlepší reklamou, protože je patrné, jak jsou současné bruselské elity odtrženy od reality a jak se samy zesměšňují. Navíc je vidět, že Gándhí měl pravdu, když řekl: „Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.“ Fázi ignorace a posměchu již máme za sebou, nyní proti nám bojují a věřím, že se blíží chvíle, kdy zvítězíme. My ve Straně nezávislosti České republiky pro to uděláme vše.

Ing. Roman Malach
člen Strany nezávislosti České republiky

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.