Maleček (SOL): O vile v Černopolní se rozhoduje na ministerstvu kultury

20.03.2017 13:03

V uplynulých dnech a týdnech jsem byl z více stran kontaktován v souvislosti s vilou na ulici Černopolní 37. V denním tisku se psalo o záměru vystavět místo ní několikapatrový bytový dům. Na úvod jedna zásadní informace: Na Úřad MČ Brno-sever dorazil oficiální dopis z Ministerstva kultury ČR. Je v něm sdělení, že ministerstvo zahájilo řízení o prohlášení řadové nájemní vily, ulice Černopolní 37, za kulturní památku. Znamená to tedy, že v této chvíli nemůže vlastník realizovat záměr přestavby tohoto objektu na pětipatrový bytový dům.

Maleček (SOL): O vile v Černopolní se rozhoduje na ministerstvu kultury
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Brna-sever Martin Maleček (Sdružení občanů Lesné)

Nejprve musí rozhodnout ministerstvo, zda je či není tato vila kulturní památkou. Odpověď na otázku, zda vůbec a jak bude vila přestavěna, se tedy zatím odkládá. Není jasné, na jak dlouho, ministerstvu zákon žádnou lhůtu na rozhodnutí neukládá.

Nicméně bych se chtěl vrátit k nedávným informacím v denním tisku. Tak trošku z nich vyplývalo, že městská část může ovlivnit, co bude či nebude s touto vilou. Skutečnost je taková, že vila s pozemkem je v soukromých rukou. Nachází se sice v ochranném pásmu městské památkové rezervace, což ale znamená pouze to, že její případná přestavba nesmí mít negativní dopady na městskou památkovou rezervaci. Zvýšení počtu pater budovy by podle zástupců odboru památkové péče Magistrátu města Brna nemělo zásadní vliv na městskou památkovou rezervaci. Podobně se vyjádřilo také brněnské pracoviště Národního památkového ústavu ČR. Z pohledu památkářů nelze legislativně zasáhnout a tento záměr je přípustný, což bylo doloženo vlastníku vily formou závazného stanoviska odboru památkové péče Magistrátu města Brna. Otázkou je, jak by nová budova odpovídala charakteru okolní zástavby. V tomto ohledu je situace taková, že původní zástavba je povětšinou pryč a z obou stran je dnes vila obklopena vícepodlažními bytovými domy. Lze se tedy případně pouze opřít o to, aby nový objekt nebyl vyšší, než dům sousední. Stavební úřad jako orgán státní správy ani městská část jako samospráva nemůže v tomto případě nařídit nebo vyžadovat, aby vlastník zachoval vilu a pouze ji rekonstruoval. Stavební úřad a městská část mohou pouze vyžadovat, aby v případě zásadní přestavby nebo stavby nové budovy byly splněny všechny podmínky, které stanoví stavební zákon. Například, aby byla dodržena norma ve vztahu k počtu parkovacích míst, která musejí být v případě stavby nové budovy vytvořena.

Jaký bude osud vily na Černopolní, tedy zatím nevíme. Bude se to odvíjet od rozhodnutí ministerstva kultury, zda jde či nejde o kulturní památku. Nicméně pokud bychom chtěli, aby v Brně nemizely podobné historické stavby, nemohou to zajistit jednotlivé městské části a jejich starostové. Musí zde být nějaká komplexní vize města Brna. Na základě toho by mohlo město Brno aktivně prosazovat na úrovni ministerstva kultury zřízení památkových zón nebo může ze své úrovně zpracovat regulační plány, které by byly schopny ochránit urbanistické a architektonické hodnoty v daném území. Obě varianty, jak vím ze zkušenosti, nejsou jednoduché, ale jiná cesta není. Bez těchto nástrojů nemohou stavební úřady městských částí ani místní samosprávy ovlivnit v jednotlivých případech to, že se jakýkoli vlastník rozhodne podobnou historickou budovu demolovat nebo nevhodně přestavět. Každý vlastník takovéto budovy by měl mít předem daný jasný (z pozice obce vymahatelný a z pozice vlastníka následně samosprávou či státní správou nezpochybnitelný) rámec, ve kterém se může při uplatňování svého vlastnického práva pohybovat.

Autor je starosta MČ Brno-sever.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.