Malina (ČSSD): V Chorvatsku těsně vítězí pravice

09.11.2015 17:08

Podle předběžných výsledků, které nejprve naznačovaly patovou situaci, skončily chorvatské parlamentní volby těsným vítězstvím pravicové koalice v čele s HDZ s odhadovaným ziskem 59 křesel oproti vládnoucím koalici sociálních demokratů se ziskem 56 křesel v rámci 151 členného Saboru. Třetí strana Most získá 19 křesel, o zbývající křesla se rozdělí 4 další strany.

Malina (ČSSD): V Chorvatsku těsně vítězí pravice
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Mezi hlavními volebními tématy byla ekonomika. Dosud vládnoucí sociální demokraté mohli poukazovat na mírný hospodářský růst, kterého se Chorvatsku podařilo dosáhnout po šesti letech stagnace. Pravicová HDZ pak slibovala vytvořit ještě více pracovních míst, ostatně Chorvatsko je se 16% nezaměstnaností na samém chvostu EU v rámci zaměstnanosti. Na ekonomická témata vsadila i třetí nejsilnější strana, liberální Most, jež svoji případnou vládní podporu podmiňuje reformami státního sektoru a podnikatelského prostředí. Právě spolupráce s touto poměrně novou a zatím nevyhraněnou stranou, jež vznikla teprve v roce 2012, rozhodne o složení budoucí chorvatské vlády.

V neposlední řadě sehrála svoji roli v kampani migrace. Obě nejsilnější strany se chopily tohoto tématu, které v poslední době vedlo ke zhoršení vztahů se Srbskem. Chorvatský stát však pod Milanovićovým vedením nabídl migrantům, pro které je Chorvatsko přestupní stanicí, „lidskou tvář“. Naproti tomu Karamarkova HDZ nabídla ostrou rétoriku, výstavbu plotů a vojenskou ostrahu hranic. Svoji nacionální rétoriku podpořila pravice i zdůrazňováním někdejšího boje za nezávislost a kandidaturou celé řady válečných veteránů. Veteráni se objevili i na kandidátkách sociálních demokratů. Přesto však větší roli než migrace sehrály spíše hospodářské otázky, jako je nezaměstnanost mladých či správa státního dluhu, který dosahuje již 90 % HDP.

Kristian Malina
Zahraniční tajemník ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …