Malina (ČSSD): Ve Vídni vítězí sociální demokraté

15.10.2015 7:26

Rakouské hlavní město zůstává i po nedělních regionálních volbách pod vedením sociální demokracie primátora Michaela Häupla.

Malina (ČSSD): Ve Vídni vítězí sociální demokraté
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Sociální demokracie zvítězila se ziskem 39,4 % hlasů následovaná Svobodnými se ziskem 32,3 %. S velkým odstupem pak do vídeňské radnice vstoupil dosavadní koaliční partner Zelení s 11,1 %, Lidovci s 8,6 % a nově se do vedení města dostala strana Nové Rakousko s 6 %. Menší strany ve volbách neuspěly.

Ač se může zdát v našich podmínkách 39,4 % úctyhodných, z pohledu rakouské sociální demokracie, která je ve vedení města od konce druhé světové války se jedná o historicky nejhorší výsledek za posledních 70 let. Přesto se dá hovořit o úspěchu, navzdory okolnostem. Vídeňany zatěžuje relativně vysoká nezaměstnanost, ceny bytů a nájmů rostou a v neposlední řadě se do voleb promítlo téma migrace.

Sociálně demokratický primátor Michael Haüpl stanul v přímém střetu s předsedou rakouských svobodných (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem , který se snaží využít aktuálního strachu veřejnosti z vlny uprchlíků. V Horním Rakousku se díky tomu ostatně Svobodným povedlo zvítězit. Ne však ve Vídni. Sociální demokraté sice ztratili obvody Simmering a Floridsdorf na úkor Svobodných, ale Sociální demokracie se Zelenými udržela většinu.

Rakouský tisk shodně označuje vídeňské volby za nejdůležitější volby tohoto roku. Sociální demokraté v nich přes veškeré obtíže a v přímé konfrontaci s nacionálním populismem uspěli. Právě jasné vymezení se Michaela Häupla vůči nacionalistickým Svobodným vedlo podle některých politologů k úspěchu sociálních demokratů v souboji, který podle volebních preferencí jevil těsnější, než jak nakonec volby dopadly. Ke gratulantům se připojil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky