Malina (ČSSD): Ve volbách v Horním Rakousku vítězil strach

30.09.2015 13:15

V neděli 27. září se ve spolkové zemi Horní Rakousko konaly vedle zemských rovněž i volby do obecních zastupitelstev.

Malina (ČSSD): Ve volbách v Horním Rakousku vítězil strach
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Horní Rakousko zůstává na obecní i regionální úrovni stejně jako v uplynulém volebním období v rukou lidovců (ÖVP), kteří si však pohoršili o více než 10%. Lidovci vyhráli komunální volby s 36, 37 %. Podobně jako na zemské úrovni velmi posílila populistická strana FPÖ, která celkově získala 30, 36% a ocitla se tak na druhém místě hned po ÖVP. Sociálně demokratická strana neobhájila druhou pozici a skončila v konečném součtu až na třetím místě s 18, 37%, což představuje úbytek hlasů o celých 6, 6 % oproti minulému volebnímu výsledku.

V obou volbách tak posílila nacionálně populistická strana FPÖ (Svobodní) na úkor jak lidovců, tak sociálních demokratů. Výsledek regionálních voleb má svůj dozvuk i v rámci Spolkové rady, kde v důsledku těchto voleb ztratili po jednom zástupci lidovci i sociální demokraté, zatímco FPÖ o dva zástupce posílila. Budou regionální a komunální volby v Horním Rakousku lakmusovým papírkem pro celostátní úroveň?

Nacionalisté z FPÖ se sice hlásí o slovo, rádi by podle slov svého předsedy v budoucnu vystoupili z politické izolace, jako se jim to podařilo po volebním úspěchu v roce 1999, kdy se podíleli na vládní koalici s lidovci. Od té doby však z této izolace spíše těží. Více však bude možné vyčíst až po nadcházejících volbách rakouské metropoli, kde se pokusí obhájit populární sociálně demokratický primátor Michael Häupl. Podle volebních analýz je nanejvýš jasné, že v hornorakouských volbách nebylo silnějšího tématu než migrační krize. Horní Rakousko, spolková země sousedící s Jihočeským krajem je tranzitní zemí, přes kterou proudí množství uprchlíků směřujících dále do Německa. Jak prohlásil sociálně demokratický kancléř Werner Faymann, FPÖ profituje ze strachu, jež v lidech podněcuje. V tomto případě je podněcovatelem onoho strachu nomen atque omen Heinz-Christian Strache, předseda rakouských Svobodných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…