Malina (ČSSD): Volby na Slovensku - sestavit vládu bude těžké pro kohokoliv

06.03.2016 17:32

Slovenské parlamentní volby přinesly překvapivé výsledky. I když SMĚR-SD s přehledem, již po čtvrté v řadě vyhrála, procentuální zisk 28,3 % hlasů je o 5 % nižší než se obecně čekalo.

Malina (ČSSD): Volby na Slovensku - sestavit vládu bude těžké pro kohokoliv
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Překvapením je i druhá nejsilnější strana pravicově liberální SaS se 12,1 %, třetímu konzervativnímu uskupení Olano-Nova se podařilo získat 11 %. Nacionální SNS se ziskem 8,6 % následují krajní Kotlebovi nacionalisté LSNS s 8 %. Další nesystémová Kollárova strana Sme rodina získala 6,6 %. Do Národní rady se pak dostaly i strana maďarské menšiny Most-Híd s 6,5 % a překvapivě slabá středopravá Sieť s 5,6 %. Sieť přitom figurovala v předvolebních průzkumech na druhém místě s odhadovanými 13 %. Další strany, jako někdejší vládní KDH se do Národní rady těsně nedostala. Přesto je vstup osmi stran do Národní rady Slovenské republiky rekordem.

Volební průzkumy se lišily oproti volebním výsledkům zejména díky velkému počtu nerozhodnutých voličů, kteří se rozhodovali v posledních dnech a hodinách a tyto průzkumy je tak nemohly zahrnout. Slovenská politická scéna je velice rozdrobená. Sestavit vládu bude těžké pro kohokoliv. Možná koalice SMĚR-SD a SNS nebude mít dostatek mandátů k vytvoření většinové vlády. Scénář, který nastal v ČR po volbách v roce 2010, kdy pravice vyšachovala nejsilnější ČSSD, která nemohla sestavit vládu, se však jeví na Slovensku jako nepravděpodobný.  Nečasova vláda, kterou šlo stěží označit jako stabilní, byla koalicí tří stran. Slovenská pravice je však ještě roztříštěnější Potenciální pravicovou vládní koalici by muselo tvořit nejméně pět stran, i to by však nemuselo stačit. Přineslo by to stabilní vládu?

Slovensko si musí zvyknout na novou situaci, jednobarevnou vládu bude muset nahradit v lepším případě vláda podporovaná nejméně třemi stranami, pokud uvažujeme možnosti SMERu. Situace je složitá, jednotlivé strany se před volbami vzájemně ostře vymezovaly, SMER přednesl pět požadavků pro budoucí koalici, pravicové strany nechtějí spolupracovat se SMERem, nesystémové strany jsou krokem do neznáma. Nastávající situace bude vyžadovat schopnost jednat a skutečně státnický přístup všech aktérů. Našim přátelům ze SMERu již gratuloval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sestavit vládu bude za stávajících podmínek velice obtížné. SMERu přejme, bez jakéhokoliv náznaku ironie, mnoho sil a štěstí při sestavování vlády. Stabilní a životaschopnou vládu bude Slovensko v souvislosti s řešením migrační krize či v souvislosti s nadcházejícím slovenským předsednictvím EU ve druhé polovině letošního roku potřebovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…