Malina (ČSSD): Volby znovu vyhrála Syriza, premiér Tsipras tak může pokračovat v reformách

22.09.2015 14:00

V předčasných volbách obnovil premiér Tsipras svůj mandát. Ačkoliv se v médiích objevila řada spekulací, zda Syriza neztratí voliče poté, co se odtrhlo její radikálně levicové křídlo a vznikla tak strana Lidové jednoty.

Malina (ČSSD): Volby znovu vyhrála Syriza, premiér Tsipras tak může pokračovat v reformách
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Mladí lidé, zklamaní Tsiprasovými ústupky, v jejichž podporu doufal Panagiotis Lafazanis k volbám podle všeho nedorazili, což odráží i nižší účast.

Pouhých osm měsíců od minulých voleb se rýsuje staronová koalice Syrizy a národoveckého hnutí ANEL. Podle volebních průzkumů se dal očekávat relativně vyrovnaný boj mezi Syrizou a lídrem opozice, pravicovou Novou demokracií. Skutečnost však byla jiná. Zvítězila Syriza se solidním výsledkem 35,5%, následovaná vedoucí stranou opozice Národní demokracií se ziskem 28,1%, třetí skončil s velkým odstupem nacionalistický Zlatý úsvit se 6,9 procenty a v těsném závěsu pak sociálně demokratický PASOK. Do sněmovny se dále dostali přes tříprocentní hranici dále komunisté z KKE, středová POTAMI, Nezávislí Řekové z ANEL a nově i Svaz centristů.

Ačkoliv Syriza ztratila několik křesel, rozdíl mezi oponenty byl větší, než naznačovaly průzkumy. A tak má Tsipras paradoxně silnější mandát, staronovému premiérovi se za pomoci předčasných voleb podařilo zkonsolidovat vlastní stranu. Odpadli radikálně levicoví kritici, kteří se přesunuli do Lidové jednoty. Ta se však do parlamentu nedostala. Pokud se vám název Lidové jednoty zdá povědomý, nejde o náhodu, Lidová fronta se nechala inspirovat chilským uskupením Unidad Popular, prezidenta Salvadora Allendeho.

Co tedy volby přinesly? Z pohledu Řecka výsledek znamená potvrzení mandátu vlády, která bude fungovat patrně na stejném základu jako doposud, tedy koalice Syrizy a ANEL. Premiéru Tsiprasovi odpadl problém s vnitřní opozicí. Hospodářskou politiku vlády však budou nadále určovat věřitelé. Volební kampaň nebyla podle pozorovatelů tak ostrá, jako ta předchozí. Tsipras již nesliboval to, co se mu již nepodařilo splnit, Nová demokracie zase tolik nestrašila Tsiprasem. Premiér tak může v klidu pokračovat v provádění reforem, proti kterým bojoval. Hořkosladké vítězství, tak hodnotí výsledek řecký tisk.

Z mezinárodního pohledu pak výsledek přinesl jistou stabilitu, další rozkolísání politické situace v Řecku v době, kdy je třeba, aby Řecko bylo schopné se co nejdříve podílet na efektivní ochraně vnějších hranic Schengenského prostoru, rozhodně nebylo žádoucí. Ke gratulantům, ke kterým patřili francouzský prezident Francois Hollande či nizozemský ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, se připojil i premiér Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace