Malý (ČSSD): Kolik hlav, tolik názorů

29.09.2014 6:39

Jsou témata, která spolehlivě dělí nejen českou veřejnost, ale i tu evropskou. Jedním z nich je názor na povinné poměrné zastoupení žen v různých sférách a oblastech, dozorčími orgány firem počínaje a kandidátkami politických stran konče.

Malý (ČSSD): Kolik hlav, tolik názorů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Zatímco normativní stanovení tohoto poměru je obecně dobře přijímáno například ve Francii, Španělsku, Itálii či v zemích Skandinávie, u nás doma je názorové střetávání více barvitější. Nemyslím si, že bychom my Češi byli nějak zaujatí vůči ženám či se snažili blokovat jejich práva na profesní a společenskou realizaci. Spíše jde o to, že jsme v kontextu reminiscencí na naši vlastní historii praktičtí i poněkud citlivější na příkazy, které chtějí společnost organizovat.

Stanovení určitého „poměru zastoupení“  se navíc zkracuje na výraz „kvóta“, a to zní českým uším značně nelibozvučně. Přiznám se, že  i já se přimlouvám za méně normativů  a kvót všeho typů ve vztazích mezi mužskou  a ženskou populací. Životní zkušenost mě vede k závěru, že mužský a ženský princip je stvořen k tomu, aby se vzájemně doplňoval  a podporoval. Platí to  v pracovním kolektivu stejně jako při snaze o uplatnění ve veřejném životě.

Domnívám se, že velkou  pomocí odstraňující překážky pro uplatnění žen v profesním a společenském životě budou nikoli normativy  a kvóty, ale zejména řešení témat souvisejících s mateřstvím a péčí o děti. Dostatek školek a jeslí,  progresivní zákony týkající se mateřské dovolené a celková,  k rodině vlídná státní politika včetně odstranění rozdílů při odměňování žen a mužů za stejnou práci.

Stanovit „shora“ kvóty na zastoupení žen ve firmách, politických stranách a kandidátkách? Ano, i to je možné a moderní Evropa je toho svědkem. Jen se trochu obávám, zda jsme jako lidé tak moudří a prozíraví jako příroda, která si s kvótami na zastoupení „žen“ a „mužů“ úspěšně pohrává již miliony let.

Tak například, určitá teplota písku způsobí, že se z vajíček mořské želvy vylíhnou samečkové, jiná teplota písku však   změní pohlaví želvích embryí na samičí. Komu se kvóty nelíbí, může si stěžovat  tam „nahoru“. Otázkou ale je, zda my lidé nejsme, navzdory utrpěnému pokroku, vzdělanosti i dobrým úmyslům,  všichni tady „dole“. Ohledně „kvót“ měli jasno už staří Římané, kteří říkali: Quot capita, tot sensus. Kolik hlav, tolik názorů. České hlavy, včetně té mé, z toho nevyjímaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…