Malý (ČSSD): Za muziku víc než za fyziku?

22.09.2014 13:10

Napadlo vás někdy, kolik českých vynálezů ohromilo svět? Ano, jsme možná malý, ale vzdělaný národ, který dokáže často tvořivost lidského ducha proměnit v genialitu, která poslouží celému lidstvu. Z těch tradičních, učebnicových případů, můžeme jmenovat kontaktní čočky Otto Wichterleho či Nobelovou cenou ověnčený vynález polarografu profesora Heyrovského.

Malý (ČSSD): Za muziku víc než za fyziku?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Z českého prostředí vzešly i vynálezy lodního šroubu, bleskosvodu i identifikace základního kvarteta krevních skupin.  Moderní čeští vědci dělají klíčové objevy ve sféře tzv. nanotechnologií i v medicínských oblastech. A samozřejmě, málem bych zapomněl na kostku cukru – ta je také český vynález, dále princip Kaplanovy turbíny a legendární ruchadlo bratranců Veverkových.

Snad téma českých vynálezů nezlehčím, když připomenu, že i první záchranná protialkoholní stanice na světě vznikla v Praze v roce 1951 díky průkopnické práci českého psychiatra doc. MUDr. Jaroslava Skály. Česká věda    dosahovala a stále dosahuje mimořádných úspěchů. Také však platí, že česká věda stále bojuje o zlepšení podpory ze strany státu.

Sám ze zkušenosti lékaře, vysokoškolského pedagoga a účastníka vědeckých projektů vím, jak náročné je někdy získat  prostředky na výzkumnou  činnost, která svoje plody do praxe přinese až za mnoho let. Chybou dneška je totiž jistá netrpělivost. Vědecký výzkum je časově náročnou cestou k pravdě.

A o vědu se lidé začnou zajímat až v určitém okamžiku.  Panika kolem viru Ebola a zatím neexistující terapie na toto onemocnění tak přinesla i mezi laickou veřejnost informaci o tom, že například vývoj jednoho léku trvá přibližně deset let.  Česká věda potřebuje další podporu i trpělivost ze strany podporovatelů.

Když toto dokážeme zajistit našim vědeckým týmům, můžeme očekávat, že další české objevy  a vynálezy dokážou měnit a zlepšovat celý svět. I když, nebyl by to český sarkasmus, aby si nevzpomněl na slova Jana Wericha, který jednou prohlásil: „U nás  se vždy platilo více za muziku než za fyziku, a proto tady není žádný Einstein…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…