Mana (ČSSD): Inspirace senátní půdou

21.04.2016 14:18

Několik postřehů z projednávání poslední novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu v Parlamentu ČR.

Mana (ČSSD): Inspirace senátní půdou
Foto: red
Popisek: Vladimír Mana

Půda je nenahraditelným přírodním zdrojem plnícím celou řadu funkcí. Ochrana půdy v České republice je typickým příkladem, kdy současná společnost žije na dluh a na úkor budoucích generací. Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF) z roku 1992, který má půdu chránit, je ze strany nejrůznějších zájmových skupin pravidelně trhán na kusy a oslabován vkládáním nejrůznějších výjimek. Opakovaně se objevují snahy dávat obcím pravomoc „betonovat“ zemědělskou půdu mimo zastavěná území bez povinnosti získat souhlas orgánu ochrany ZPF nebo alespoň s minimálním dopadem na výši poplatku za zábor půdy.

V Poslanecké sněmovně i v Senátu zaznívají hlasy, ať si státní úřady hlídají zábory zemědělské půdy pouze v procesu územního plánování a poté ať již nezasahují do územních a stavebních řízení. S touto „podnětnou“ myšlenkou přichází opakovaně pan poslanec Petr Bendl a v posledních dnech ji na jednání senátního výboru prosazoval také senátor Radko Martínek. Věřím, že oba pánové velmi dobře znají nejenom proces územního plánování, ale také platné znění zákona o ochraně ZPF, a že domýšlejí dopady svých návrhů.

„Jednoduchý“ postup, kdy by souhlas se záborem zemědělské půdy byl orgánem ochrany ZPF vysloven již v procesu územního plánování, by musel být současně doplněn vyměřením odvodu za zábor zemědělské půdy. Pomineme-li skutečnost, že plochy pro výstavbu jsou v územních plánech vymezovány ve větším rozsahu, než bývá skutečná plocha „zabetonované“ půdy, je zcela jasné, že při takovém „jednoduchém“ postupu by plátcem odvodu za zábor zemědělské půdy vymezené v územním plánu jako plocha pro výstavbu musela být obec, která by daný územní plán schvalovala. Na obce by se tím přenášela finanční zátěž spojená s placením poplatku, a to i u záměrů realizovaných soukromými subjekty.

Věřím, že naši zákonodárci jsou vedeni skutečně upřímnou snahou zjednodušit legislativu a snížit administrativní zátěž občanů a obcí a že jejich podnětné myšlenky necílí na úplně odstranění poplatků za betonování zemědělské půdy a na další výrazné oslabení ochrany půdy v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…