Mana (ČSSD): Touha po neklidu

21.02.2017 4:35

Mediální debata na téma novely zákona o ochraně přírody a krajiny obsahuje jeden důležitý prvek, konkrétně touhu některých starostů šumavských obcí vyhrotit za každou cenu argumentační spor a překročit nejenom společensky, ale i morálně přijatelné hranice. Jejich emotivní výkřiky bez věcného obsahu jsou pokračováním kritiky, kterou slyšíme mnoho let a ze které jsme se nikdy nedozvěděli, jak konkrétně úředníci ministerstva či správy národního parku ublížili konkrétní obci, tedy co konkrétně jí nedovolili nebo v čem ji omezili. Konkrétní kritika má vždycky řešení, nekonkrétní projevy negativních emocí naopak řešení nemají.

Mana (ČSSD): Touha po neklidu
Foto: red
Popisek: Vladimír Mana

Nekonkrétní kritika však přesto může mít cíl, a tím může být dlouhodobě se vlekoucí spor. Bohužel se zdá, že právě udržování sporů v NP Šumava je hlavním motivem odmítání vládní novely zákona ze strany některých starostů. V situaci, kdy novela zavádí patnáctiletou garanci stability a senátní úpravy tuto garanci ruší, nelze chápat podporu senátní verze jinak, než jako podporu nestability a umělého udržování sporů a nejistoty. Možná je právě tohle cíl některých starostů, pochybuji však, že by to byl skutečný zájem obyvatel šumavských obcí.

Starostové opakovaně deklarují vůli chránit přírodu, byť se někteří z nich netají skutečností, že to platí pouze v mezích jejich představ, jak má „správná příroda vypadat“, a že při překročení těchto mezí je třeba přírodě „vysvětlit“, jaká je její „správná podoba“. Nicméně nás všichni ujišťují, že nechtějí v národním parku přehrady, golfová hřiště ani aquaparky. Pak je tedy otázkou, proč podporují návrhy senátorů, jejichž schválení by realizaci těchto typů záměrů v národních parcích umožnilo?

Co tedy vede některé starosty ke stupňování emocí a sporů? Možná pouze strach ze situace, kdy na Šumavě zavládne přijetím vládní novely více jak 15-leté období stability a oni přestanou být zajímaví pro média a někteří z nich nakonec i pro své voliče. A pro ten strach neváhají podporovat destrukci novely zákona a bezprecedentní oslabení ochrany přírody ve všech našich národních parcích.

Vladimír F. Mana, člen ČSSD a bývalý předseda Ekologické komise ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…