Marek Mora: Česká ekonomika má dobré předpoklady nepříznivou situaci úspěšně zvládnout

20.08.2020 22:13

Projev na 26. schůzi Senátu dne 20. srpna 2020, Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2019.

Marek Mora: Česká ekonomika má dobré předpoklady nepříznivou situaci úspěšně zvládnout
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Vážený pane předsedo, vážené senátorky, vážení senátoři, dovolte, abych jménem pana guvernéra ČNB předložil vám zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem, zároveň abych pana guvernéra omluvil. Měli jsme pocit, že moje účast je domluvena na pracovní úrovni, že s ní nebude problém, ale samozřejmě je vaším výsostným právem rozhodnout jinak. Nicméně já si dovolím vám svou krátkou úvodní zprávu předložit a uvidíme, jak budete postupovat dál.

ČNB předkládá v souladu se svou zákonnou povinností každoročně Poslanecké sněmovně, Senátu a vládě k informaci zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem. Tato zpráva, letos prezentovaná v novém, modernějším grafickém stylu a uspořádání, informuje zejména o vlastním výkonu dohledu ČNB, a to v sektorovém členění. Rovněž obsahuje stručný přehled vývoje na domácím finančním trhu, mapuje podstatné změny regulatorního rámce a informuje o zapojení ČNB do činnosti evropských a mezinárodních institucí. Zprávu též doplňují vybrané statistické údaje vztahující se k regulaci a dohledu nad finančním trhem.

Úvodem mi dovolte říci, že předkládaná zpráva popisuje stav k 31. 12. 2019, její obsah tedy nereflektuje skutečnost, že rok 2020 nás postavil před neočekávanou výzvu v podobě pandemie, onemocnění, vyvolané novým typem koronaviru, která negativně zasáhla reálnou ekonomiku i finanční trhy a která též významným způsobem ovlivňuje dohledové priority ČNB. S ohledem na závažnost aktuálního vývoje ČNB přijala řadu opatření ke zmírnění dopadů souvisejících s covid-19, včetně těch v oblasti výkonu dohledu nad finančním trhem. V případě potřeby je připravena dále adekvátně využívat své nástroje na podporu stabilizace ekonomiky. Jsem přesvědčen, že česká ekonomika má dobré předpoklady nepříznivou situaci úspěšně zvládnout. Mj. i díky tomu, že s přispěním vhodně nastavené koncepce dohledu vstoupil tuzemský finanční sektor do tohoto nejistého období ve velmi dobré kondici, s dobrým kapitálovým vybavením, s dostatečnou likviditou a jako relativně stabilní. Komplexní vyhodnocení dopadů této mimořádné situace včetně přijatých dohledových opatření ČNB bude nicméně předmětem posouzení až ve zprávě za rok 2020.

Teď zpátky k roku 2019. V té době byl tuzemský bankovní sektor zdravý, dobře kapitálově vybavený, ziskový a disponoval dostatečnými zdroji. Celkový kapitálový poměr bank působících v ČR dosáhl ke konci roku 2019 výše 21,3 %. Čistý zisk bank vzrostl o 11,6 % na 90,9 mld. Kč. Bilanční suma sektoru přesáhla objem 7,5 bilionu Kč, tzn. 7500 miliard Kč.

V roce 2019 nadále pokračoval příznivý trend zvyšování kvality úvěrového portfolia tuzemských bank. Podíl nevýkonných klientských úvěrů na celkových klientských úvěrech ke konci roku činil pouhých 2,6 %, což řadilo ČR mezi členské státy EU s nejnižšími hodnotami tohoto ukazatele.

Česká národní banka ke konci roku vykonávala dohled nad 24 tuzemskými bankami, včetně 5 stavebních spořitelen, a 9 družstevními záložnami. Ve stanoveném rozsahu též dohlížela 25 poboček zahraničních bank. Rovněž pojistný sektor bylo možné považovat za relativně stabilní, byť jeho vývoj v roce 2019 do značné míry ovlivnily uskutečněné fúze. Celková aktiva tuzemských pojišťoven včetně zahraničních poboček dosáhla 466 miliard korun, zisk pojišťoven po zdanění činil 18,4 miliardy korun, když hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 7,3 desetiny procenta na 167,1 miliardy korun. Tuzemské pojišťovny vykazovaly solidní kapitálovou přiměřenost, v rámci regulatorního režimu Solventnost II byl vykonáván dohled nad 27 tuzemskými pojišťovnami, jednou zajišťovnou a v omezeném rozsahu nad 20 pobočkami zahraničních pojišťoven. V rámci výkonu dohledu na kapitálovém trhu dohlížela ČNB 8 penzijních společností, 30 účastnických a 8 transformovaných fondů, 38 subjektů s povolením činnosti obchodníka s cennými papíry, 35 investičních společností, včetně dvou poboček zahraniční investiční společnosti. Dále pak 156 investičních fondů s právní osobností a 252 podílových fondů. Výkonu dohledu ČNB rovněž podléhaly další subjekty finančního trhu, mimo jiné držitelé povolení činnosti směnárníka, investiční a pojišťovací zprostředkovatelé, zprostředkovatelé a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů či instituce platebního styku. ČNB se v rámci výkonu dohledu zaměřovala rovněž na dodržování povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele. Z oblasti regulace mi dovolte zmínit zejména zapojení ČNB do přípravy novely zákona o bankách a zákona o spořitelních a úvěrních družstvech či novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu a dalších předpisů. V oblasti mezinárodní spolupráce se ČNB aktivně podílela na činnosti evropských a mezinárodních institucí působících v oblasti regulace finančních trhů a dohledu nad nimi. Významné byly v této souvislosti především její aktivity v rámci evropských orgánů dohledu, jak pro oblast bank, finančních trhů či pojišťoven, to jsou ty agentury EBA, ESMA a EIOPA, a dále pak Evropské rady pro systémová rizika. Celkově, jak jistě víte nebo vidíte, byla situace na českém finančním trhu v roce 2019 a je i nadále velmi uspokojivá. Říkám zcela na rovinu, že moje účast nebo to, že to tady budu prezentovat já, bylo technicky domluveno. Pan guvernér po tom poměrně vyčerpávajícím jaru si vzal jeden týden dovolené, bohužel to padlo právě na tento týden, tím pádem ho chci ještě jednou omluvit a doufám, že přijmete zprávu mým prostřednictvím. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…