Marková (KSČM): „Blbosti v koaliční smlouvě“ podle pana Babiše

15.05.2014 17:20

Komentář Soni Markové, poslankyně PS PČR za KSČM, k nesouladu mezi předvolebními sliby ANO a dnešní realitou

Marková (KSČM): „Blbosti v koaliční smlouvě“ podle pana Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

V rozsáhlém rozhovoru pro Lidové noviny, pohovořil lídr momentálně nejsilnější strany vládní koalice o některých bodech koaliční smlouvy. Babiš zde připustil, že ústupky hnutí ANO šly v mnoha případech příliš daleko, což považuje za chybu. Jednou z nich je třeba přikývnutí na zrušení druhého pilíře penzijního systému.

„Ano, bohužel. Zaprvé mě nikdy nenapadlo, že budeme sestavovat vládu, zadruhé jsme v této věci absolutně nepolíbení, v politice nemáme žádné zkušenosti, vůbec jsme to nedomysleli," připustil ministr financí a pokračoval: „Takže jsme v rámci koaličních dohod akceptovali zrušení poplatků ve zdravotnictví - blbě. Akceptovali jsme snížení DPH pro léky o deset procent a jsem přesvědčený, že se to bohužel neprojeví v ceně - také asi blbě. Zrušení druhého pilíře - možná také blbě," pokračoval Babiš v doznání, co vše by teď hnutí udělalo jinak.

Je tedy nad slunce jasné, proč trvalo vládě s klíčovým ministrem financí panem Babišem tak dlouho, než předložila a následně schválila zákon o kompenzaci ústavním soudem zrušených poplatků za hospitalizaci v nemocnici pomocí navýšení plateb za státní pojištěnce. Proč také dosud nepředložila svůj dlouhodobě slibovaný návrh na zrušení dalších tzv. regulačních poplatků a návrh zákona z dílny KSČM na úplné zrušení asociálních poplatků ve zdravotnictví od února leží ve Sněmovně.

Vládní koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL předřazuje své návrhy zákonů a nedovolí ostudné poplatky zrušit. Ve skutečnosti nejen na přitažlivá témata poplatků, snížení DPH na léky, zrušení druhého pilíře či majetková přiznání pouze nalákali důvěřivé voliče, ale o splnění svých předvolebních slibů i své vlastní koaliční smlouvy již nemají zájem. I tuto skutečnost by měli mít na paměti občané České republiky, než půjdou k dalším volbám.

 Soňa Marková, poslankyně PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace