Marková (KSČM): Léčba syndromu diabetické nohy by měla být hrazena ze zdravotního pojištění

14.01.2015 6:27

Již řadu let bojuji společně se svými stranickými kolegy za to, aby zdravotnictví skutečně sloužilo potřebám pacientů. Bohužel tomu však stále není.

Marková (KSČM): Léčba syndromu diabetické nohy by měla být hrazena ze zdravotního pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Důkazem je například jednání poslanců hnutí ANO, kteří se opakovaně postavili proti nejmodernější léčbě tzv. syndromu diabetické nohy. Tím dnes v ČR trpí více než 40 tisíc pacientů! Alarmující je pak číslo provedených amputací, které se ročně - dle informací odborníků - pohybuje kolem 11 tisíc. Nečinně přihlížet tomu, jak jsou pacientům v 21. století „zbytečně“ amputovány končetiny, když přitom existuje metoda léčby pomocí kmenových buněk, která se prokázala jako velmi účinná, je pro mě jako místopředsedkyni Výboru pro zdravotnictví PSP ČR znepokojující a zcela nepředstavitelné. České zdravotnictví jako by se vracelo o desítky let nazpět, a to jen díky skupince poslanců, kteří opakovaně odmítají jednat o podpoře této léčby navzdory jasným závěrům odborné lékařské společnosti  a především zájmu samotných pacientů.

Rozhodně jsme pro, aby léčba tzv. syndromu diabetické nohy pomocí kmenových buněk byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění.  Ve světě je již tato metoda běžnou praxí. Na rozdíl od amputace ušetří nemalé finanční prostředky a o kvalitě života pacientů, kteří nepřijdou o končetinu, ani nemluvím.

Pevně věřím, že se k této problematice v poslanecké sněmovně znovu vrátíme. Považuji to za korektní, už kvůli pacientům trpícím tímto závažným onemocněním, z nichž řada musí žít s každodenní obavou, že jednou mohou o končetinu přijít. Jiná metoda kromě amputace totiž v současné době není možná.

Soňa Marková, poslankyně PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…