Marková (KSČM): Očkovací strategie

24.12.2020 4:33

Vládo, pro očkovací strategii proti Covid - 19 hledej poučení u nejbližších sousedů. Analýza za téměř milión není potřeba.

Marková (KSČM): Očkovací strategie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Zatímco česká vláda zaspala a občané se neustále potýkají s nepředvídatelností, chaotičností a nelogičností přijímaných opatření proti šíření koronavirové nákazy, řada okolních zemí se již pečlivě připravuje na očkování proti Covid – 19.

Německo bylo jednou z prvních zemí na světě, které představily svou strategii a připraveno je nyní i Rakousko. Rakouská vláda je přesvědčena, že musí být dosaženo co nejvyšší proočkovanosti, distribuci očkovacích látek nepovažuje za problém a chce těžit ze společného postupu Evropské unie při zajišťování očkovací látky pro obyvatelstvo. Podávání vakcíny se bude řídit  populačním klíčem, očkování bude bezplatné a také dobrovolné. Strategie je jasná: čím vyšší je proočkovanost, tím více je možné zabránit závažnému průběhu onemocnění, nebo dokonce úmrtím. V lednu až únoru 2021 by měli být očkováni obyvatelé a zaměstnanci zařízení s pečovatelskou službou. Dále zdravotníci, kteří pracují na odděleních se zvýšeným rizikem nákazy koronavirem, nebo lidé trpící chronickým onemocněním.

Ve druhé fázi se přidají starší lidé a pracovníci v kritické infrastruktuře. V té době by už mělo být k dispozici více očkovací látky. Od dubna 2021 by se měla vakcína dostat na zbytek obyvatelstva. Každý očkovaný obdrží potvrzení, že byl proti koronaviru vakcinován a tato informace bude také uložena v databázích systému zdravotního pojištění, aby bylo možné zpětně ověřit, kdo a jakým typem vakcíny byl očkován.

Německo buduje velká očkovací centra, Rakousko sází na princip „vakcína musí za lidmi, nikoli lidé za vakcínou“. To bude znamenat, že očkování proběhne v co největší míře v místě bydliště nebo pracoviště. Samotnou logistiku, včetně skladování, bude zajišťovat pět farmaceutických velkoobchodních firem pod hlavičkou Sdružení rakouských farmaceutických velkoobchodů. Vakcínu dokáží doručit na kterékoli místo v Rakousku do dvou hodin.

Vládo ČR, není třeba složitě vymýšlet již vymyšlené a už vůbec nepotřebujeme analýzu za téměř milión korun! Stačí se poučit u sousedů. Ministerstvo zdravotnictví ovšem vedle nepovedené a často lidovou tvořivostí upravované tabulky PES, nepřišlo dosud ani s jasnou přesvědčovací proočkovací kampaní. Svou zoufalou (ne)činností zatím spíše odrazuje.

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.