Marková (KSČM): Odměny zdravotníkům a "pomoc" z USA

10.11.2020 4:31

Nemocnice nyní s obrovským úsilím čelí druhé vlně koronavirové nákazy. Přibývá pacientů s těžkým průběhem nemoci a bohužel i úmrtí. Tím ubývá i kapacit volných lůžek s kyslíkem a mimotělním oběhem. V některých regionech již hlásí stop stav.

Marková (KSČM): Odměny zdravotníkům a "pomoc" z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Zastavila se zbytná péče, což ohrožuje zdraví a životy "necovidových" pacientů. Narůstá ale také počet nakažených lékařů a sester. Většina nemocnic přitom již před vypuknutím pandemie trpěla nedostatkem lékařského i nelékařského personálu. Přesto na jaře zvládly první vlnu na jedničku a to přes to, že se často potýkaly s nedostatkem ochranných zdravotnických prostředků. Kromě obrovské vlny solidarity celá země po zásluze děkovala, tleskala a zněly zvony.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Vláda již v dubnu slíbila za mimořádné nasazení zdravotníkům odměny. Podle tehdejšího ministra zdravotnictví A. Vojtěcha mělo jít o 100-150 Kč za hodinu v závislosti na míře rizika a členům odběrových týmů 1500 Kč za hodinu. Zdravotnické odbory následně prosadily, aby odměnu dostali všichni, kteří pracovali v nemocnicích od 1. 3. do 31. 5. ve výši 30 tisíc korun měsíčně, nejen ti, kteří pečovali o „covidové“ pacienty přímo. Další peníze pak měly být vyčleněny v kompenzační vyhlášce. Vláda však schválila vyplácení peněz až na konci léta, i když původní slib zněl, že lidé dostanou odměny do konce července. A. Vojtěch se vymluvil na to, že šlo o "velké peníze". Problém spočíval také v tom, že rozhodnutí o odměnách bylo ponecháno na vedení nemocnic. Ne všude tak byly vypláceny, nebo je zdravotníci obdrželi v různých výškách. Někde dokonce jen do 30 Kč na hodinu.

Nyní tu máme druhou vlnu a zdravotníci opět, často z posledních sil, obětavě odvádějí pro nás pacienty skvělou práci. Odměny si rozhodně zaslouží v plné výši a jakékoliv prodlení je trestuhodné. Nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu v současnosti pociťují všechny státy zasažené Covid 19. České republice pomůže zvládat krizovou situaci i sedm z původně 28 avizovaných zdravotníků z texaské a nebraské národní gardy. Nebudou však přímo pečovat o nemocné, pouze "radit" českým lékařům a konzultovat s nimi osvědčené postupy. Půjde tak zřejmě spíše o jakousi stáž se vzájemnou výměnou zkušeností. Koneckonců, proč ne? Z jakého důvodu se ale naši mocní chovají vůči USA tak servilně? Vysoce oceňuji veškerou potřebnou pomoc, kterou si jednotlivé státy vzájemně poskytují, a vůbec není důležité, odkud přichází.

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zálom (Svobodní): Náš ekonomický systém vlivem státních zásahů koroduje

15:06 Zálom (Svobodní): Náš ekonomický systém vlivem státních zásahů koroduje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpadu systému.