Marková (KSČM): Plošné restrikce nebo rozvolňování

19.02.2021 4:33

Spolu s únavou z dlouhodobých plošných restrikcí, z nemožnosti žít běžným společenským, kulturním, sportovním, pracovním a školním životem roste nechuť dodržovat i ta nejzákladnější protiepidemická opatření.

Marková (KSČM): Plošné restrikce nebo rozvolňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Tedy nosit roušky, respirátory, dodržovat rozestupy, mýt si ruce a používat dezinfekci. Máme pocit, že restrikce nefungují, narůstá počet nakažených, zemřelých a hrozivě se naplňují lůžka intenzivní péče v nemocnicích. Voláme po rozvolnění, po postupném návratu dětí a studentů do škol, otevření obchodů, služeb a sportovních a kulturních zařízení. 

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Kvůli nedostatku vakcíny se očkuje pomaleji, než bychom potřebovali. Zatím nejsou proočkovány ani prioritní skupiny, tedy zdravotníci a lidé nad 80 let a už je nezbytné proočkovat také učitele. Bez toho, dostatku ochranných prostředků a jednoduchých testů nelze děti do škol od 1. března vrátit. Ministr zdravotnictví na jedné straně tvrdí, že dosavadní omezení nejsou dodržována a na straně druhé nepředložil žádný další plán, kromě toho, že budeme apelovat na jejich dodržování. A to v situaci, kdy čelíme čím dál většímu přetížení nemocnic. Zvlášť v Královéhradeckém a Karlovarském kraji již nejsou volná lůžka intenzivní péče a pacienti musí být převáženi i do vzdálených regionů. Statistika ukazuje, že se v západní polovině České republiky situace zhoršuje a ve východních regionech se dočasné zlepšování zpomaluje. Nemáme k dispozici v podstatě žádná data, která by nás opravňovala opatření rozvolňovat. Pan Blatný hovoří o možném uzavírání dalších okresů, ale neslyšeli jsme, jaké okolnosti či parametry budou pro takovéto kroky rozhodující. 

Je jasné, že největším současným problémem je přetížení nemocnic. Vzhledem k dlouhotrvajícímu nedostatku zdravotnického personálu a při současném nárůstu potřeby intenzivní péče reálně hrozí katastrofický scénář. Jaké kroky chystá ministerstvo zdravotnictví spolu s hejtmany, aby nedošlo k zahlcení zdravotnického systému, nevíme. Z tiskové konference pouze vyplynulo, že budou případně aktivovány záložní nemocnice, vytvářena pracoviště s pomocí Červeného kříže a uvažuje se opět o pracovní povinnosti studentů zdravotnických škol. Na stránkách MZ jsou připraveny i návody pro zdravotníky, podle kterých mají postupovat při rozhodování o tom, jakou péči a komu bude poskytována. Přitom se již dnes dlouhodobě neposkytuje elektivní, tedy tzv. zbytná péče a reálně pacientům hrozí obrovské problémy kvůli zanedbávání svého zdravotního stavu. Vláda udělala kolem koronavirové pandemie mnoho zásadních chyb, výraznou měrou přispěla svým arogantním, chaotickým a neprofesionálním přístupem k tomu, že lidé podléhají dezinformacím a konspirativním teoriím. Nezajímá je, že k většině restriktivních a omezujících opatření museli přistoupit i v ostatních státech. Řada z těch, kteří přišli o svoje živobytí nebo nadřazují svoji svobodu a práva nad vše ostatní, již nechce vnímat hrozící kolaps zdravotnictví, vyčerpané lékaře a sestry, těžké průběhy onemocnění Covid-19 i desítky tisíc zbytečně zemřelých. 

Nezbývá než přestat sledovat své osobní a politické zájmy. Znovu získat důvěru. Připravit a shodnout se na zásadních opatřeních a jasných - argumenty podložených - pravidlech. To je jedna z mála cest, jak se společně postupně vracet k životu před pandemií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.