Maršíček (KSČM): Dohoda v boji proti daňovým únikům

11.04.2014 9:24

KSČM v minulosti několikrát kritizovala zrušení Finanční policie, ke kterému došlo v době, kdy byl ministrem vnitra Ivan Langer a prosazovala také její opětovné zřízení.

Maršíček (KSČM): Dohoda v boji proti daňovým únikům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Hlavním cílem Finanční policie byl boj proti daňovým únikům a finanční kriminalitě a na tomto úseku dosahovala dobrých výsledků. KSČM také poukazovala na nutnost lepšího řízení, které by zabezpečilo kvalitnější součinnost jednotlivých celorepublikových útvarů, které spadají pod Službu kriminální policie a vyšetřování. Největší problémy se právě vyskytovaly u Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Příčinou byla častá výměna řídících pracovníků a zásahy do struktury tohoto útvaru. Proto KSČM spatřuje v dokumentu „Dohoda o spolupráci, výměně informací a koordinaci v boji proti daňovým únikům“, který v pátek podepsali ministři vnitra a financí za jedno z důležitých opatření v boji proti finanční kriminalitě a daňovým únikům, které prosazuje ve svém programu i KSČM. Co se týče určeného orgánu za policii, mělo by se jednat o odbor daní na ÚOKFK. Za Generální finanční ředitelství bude zastoupen odbor rizik při správě daní. Dohoda by tak měla vést ke zkvalitnění  výměny informací mezi jednotlivými odbory, výběr kauz, které budou řešit, včetně způsobu jejich zveřejňování do médií, a také stanovuje pravidelné porady mezi jejich vedoucími. Za důležité je tak nutné považovat zejména stanovení pravidel pro výměnu informací a koordinaci některých společných kauz mezi policií s finanční správou a celní správou. KSČM také pokládá za přínos, že se zkvalitní právě řízení a součinnost mezi jednotlivými odbory. Zde se v minulosti vyskytovaly právě největší problémy.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM

reklama

autor: KSČM

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…