Maršíček (KSČM): K nebezpečí neonacismu

17.06.2014 14:54

Neonacismus je nutné pojímat jako bezpečnostní hrozbu, která ohrožuje bezpečnostní zájmy České republiky.

Maršíček (KSČM): K nebezpečí neonacismu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

V únoru tohoto roku se například Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) rozhodla zaslat oficiální pozvánku pro představitele ukrajinské nacionalistické strany Pravý sektor k návštěvě České republiky. Čeští neonacisté tak chtějí ukázat, že jsou součástí mezinárodní sítě. Předseda Vandas to vyjádřil slovy: „Naším cílem je soustředit se tento rok na rozšíření mezinárodní spolupráce a toto je jeden z kroků. Chceme spolupracovat i s podobně orientovanými stranami či hnutími v různých státech Evropy".

Z vývoje událostí na Ukrajině je zřejmé, že právě členové a sympatizanti Pravého sektoru sehráli důležitou roli v celkovém dění. Podle informací mezi sebou čeští radikálové na podporu krajně pravicových ukrajinských nacionalistů vybrali nemalou finanční částku. Do této akce se zapojila i Dělnická mládež. Razí heslo: „Kamarádi, váš boj, je i náš boj! Zažehněte pochodeň národní revoluce, která se převalí Evropou jako lavina.“

Dalším společenským fenoménem, který znamená významnou a znepokojující formu narušování veřejného pořádku, což potvrdili poslední události je divácké násilí. Takové jednání je často plánované a mívá opakovaný či manifestační charakter. S diváckým násilím jsou často totiž spjaty i další formy protiprávního chování jako jsou rasistické projevy a další. V České republice se případy diváckého násilí vyskytují nejvíce v souvislosti s konáním fotbalových utkání u radikálních příznivců fotbalových klubů, tzv. hooligans.

Je proto zarážející, že na aktivity krajně pravicových organizací, které se dokonce hlásí k násilí, neupozorňuje Bezpečnostní informační služba. Ta ve svých pravidelných čtvrtletních informacích o vývoji na extremistické scéně, zveřejněných na internetu uvádí, že pravicově extremistická scéna stagnovala. Na rozdíl od předkladatelů těchto zpráv naopak nabývám dojmu, že extremistická scéna se v České republice více profesionalizuje. Ze zpráv je tedy rovněž zřejmé, že kvalita zpravodajských informací Bezpečnostní informační služby je na nízké úrovni. Budí to dojem, že většina údajů zřejmě pochází buď z policejních databází, případně z monitorování otevřených, převážně internetových zdrojů.

KSČM bude v nastávajícím období věnovat objektivitě i kvalitě informací zpravodajských služeb, zejména Bezpečnostní informační služby, zvýšenou pozornost prostřednictvím svých zástupců v příslušném výboru Poslanecké sněmovny.  

KSČM v oblasti diváckého násilí upozorňuje na možnost na základě příslušného zákona, na kterém se podíleli i poslanci za KSČM, od roku 2010 trestat neukázněné diváky trestem zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, a to až na 10 let. Ke zlepšení však nedošlo a této možnosti je využíváno minimálně.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM a vedoucí sekce bezpečnostní politiky KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…