Maršíček (KSČM): K situaci na Policejní akademii ČR

16.01.2016 6:32

Podle informací ze sdělovacích prostředků, Akademický senát Policejní akademie ČR, se již téměř dva roky zabývá způsobem výkonu veřejné správy ze strany náměstkyně ministra vnitra Moniky Pálkové a ředitele odboru policejního vzdělávání Petra Nováka. Údajně dva roky dochází k systematickému, dlouhodobému poškozování Policejní akademie.

Maršíček (KSČM): K situaci na Policejní akademii ČR
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Jedná se o netransparentnost, nedodržování zákona, nekompetentnost, aroganci moci, neúctu k akademickým svobodám a členům akademické obce. Dochází k postupům bez racionálního a přesvědčivého zdůvodnění evokující skryté, utajené nebo korupční motivy. Vytýkáno také je, že dva roky nebyl úsek náměstkyně Pálkové schopen předložit jediný koncepční dokument, který by zhodnotil předchozí požadavky MV vůči Policejní akademii ČR z let minulých. Je kritizováno, že ze strany MV není uskutečňováno objektivní zjišťování skutečných vzdělávacích potřeb příslušníků, jejich analýza a dlouhodobé plánování směrem k Policejní akademii. Není kladen důraz na odbornou specializaci odpovídající náplni služební činnosti příslušníka (71% vysokoškolsky vzdělaných policistů nedisponuje právním nebo bezpečnostně právním vzděláním).

O tom, že se na Policejní akademie potýká s problémy již dlouhodobě, svědčí skutečnosti, že již v roce 2004 některá média zveřejnila zneklidňující informace o nedobré situaci na Policejní akademii. Tyto informace naznačovaly, že namísto výchovy elitních policistů pro výkon služby v zájmu zákona vstoupil do popředí boj o ovládnutí klíčových pozic ve vedení akademie. V minulosti byli také za nejasných okolností, odvoláni děkan bezpečnostně právní fakulty Antonín Filák a prorektor pro strategii a vnější vztahy Jan Brázda. Oba byli odvoláni tehdy rektorem Vladimírem Plecitým na návrh akademického senátu.

Ministerstvo vnitra, jako zřizovatel Policejní akademie, by mělo na základě šetření přijmout neprodleně adekvátní opatření k posílení dobrého jména Policejní akademie.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…