Maršíček (KSČM): U Bezpečnostní informační služby je nutný personální audit

12.10.2014 11:59

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang, chce podle některých sdělovacích prostředků prověřovat důvěryhodnost svých důstojníků z ekonomického odboru, v souvislosti s únikem informací na detektoru lži. Pokud se tato informace zakládá na pravdě, tak to nesvědčí o dobrých vztazích a důvěře v této zpravodajské službě.

Maršíček (KSČM): U Bezpečnostní informační služby je nutný personální audit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Kvalitní práce zpravodajských služeb, ale také všech bezpečnostních složek státu, stojí a padá s kvalitou lidí, kteří v nich pracují. Nepamatuji, že by byl v této službě například proveden oficiální personální audit, od jehož výsledků by se dalo například očekávat, jaké je třeba věkové složení, splnění kvalifikačních požadavků a konkrétní činnost této služby. Výsledkem auditu by mohlo být i zmapování kontaktů na ostatní policejní složky, například na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, Útvar speciálních činností, Útvar zvláštních činnosti a další. Z analýzy tohoto auditu by mohly mimo jiné vzejít i poznatky týkající se různých vztahů, mimo jiné i těch kamarádských, řekněme, neprofesionálních. Právě z nich totiž vyplynula řada kauz. V neposlední řadě by výsledky auditu mohly přispět k výběru na pozice ředitele a náměstků. Chybí k tomu však jasně určená pravidla. Domnívám se, že by měla být provedena změna legislativy například v tom, že ředitelé a náměstci BIS a Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) mohou tuto funkci vykonávat maximálně po dobu pěti let a po ukončení tohoto funkčního období by nemohli vykonávat funkci na pozici ředitele nebo náměstka u organizačních celků BIS, ÚZSI, Policejní prezidium Policie ČR, Vojenská policie, Vězeňská služba a Celní správa. Jejich další zařazení s ohledem na zkušenosti by mohla být například na personálních pozicích metodiků a podobně, přičemž by jejich finanční ohodnocení mělo být úměrné finančnímu ohodnocení funkce, ze které odešli. Samozřejmě při bezproblémové situaci. Těmito opatřeními by se zamezilo některým problémům a spekulacím kolem bývalých řídících pracovníků těchto tajných služeb, jak jsme toho svědky nyní.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Maršíček - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině