Maršíček (KSČM): Vyjádření k dalšímu vývoji v kauze Vrbětice

20.02.2016 17:38

Podle sdělení Vlády ČR, stát odkoupí či smění pozemky v muničním areálu ve Vrběticích, kterým v roce 2014 otřáslo několik výbuchů. Rozhodla o tom na jednání vláda. Areál podle ministra obrany Martina Stropnického zůstane bez munice a v budoucnosti má sloužit pro výcvik či testování dronů. Vyšetřování explozí však stále pokračuje, dokončeno by mělo být zhruba do poloviny roku.

Maršíček (KSČM): Vyjádření k dalšímu vývoji v kauze Vrbětice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Doposud se nikdo důrazně nezeptal, jaký podíl na celé události nesou státní orgány, které přece mají za povinnost vykonávat státní dozor či dohled nad dodržováním povinností se zacházením, manipulací a výrobou nebezpečných látek, mezi které výbušniny patří. Vše ukazuje na to, že stát selhal. Bylo to patrné hned z prvních nejasných vyjádření potenciálně odpovědných osob, které se této otázce zcela vyhýbaly. Nyní je však třeba položit si otázku, který státní orgán měl tyto povinnosti plnit a jak je plnil?

Stát musí v zájmu občanů provádět státní dohled nad takovýmto druhem výrob, skladování apod. V zákoně č. 133/1985 Sb., jsou povinnosti právnických osob a státní správy na úseku požární ochrany jasně stanoveny. Zákon pamatuje i na to, jak je tomu s plněním povinností v případech, kdy jsou prostory užívány na základě smlouvy jiným uživatelem. Snad je v této době již jasné, které ministerstvo mělo vykonávat státní požární dozor v uvedených objektech, protože působnost ministerstva vnitra a hasičského záchranného sboru kraje se nevztahuje na vojenské objekty, ….a právnické osoby založené nebo zřízené Ministerstvem obrany. Tam totiž vykonává státní požární dozor Ministerstvo obrany vlastními orgány požární ochrany. Zkrátka, vždy tyto povinnosti měl některý orgán plnit a my se musíme ptát, jak byly plněny. Byla v objektech organizace za posledních 5 let provedena nějaká komplexní kontrola a s jakým výsledkem?

Zasahující jednotka neměla informace o hrozícím nebezpečí

Nechce se ani věřit, že pro muniční sklad údajně nebyla zpracována „Dokumentace zdolávání požárů“, jejíž zpracování je zákonem vyžadováno u objektů a prostorů, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah nebo kde se provozují činnosti s vysokým požárním nebezpečím a v určitých případech i pro objekty se zvýšeným požárním nebezpečím. Zasahující jednotka neměla informace o hrozícím nebezpečí a o bezpečném provedení zásahu. Tím byla vystavena nepřiměřenému nebezpečí, ohrožení životů členů jednotky i provozuschopnosti techniky.

Je obtížné představit si, že v takovýchto objektech, jako je muniční sklad, je tato záležitost ponechána, zpravidla formálně ustaveným preventivním požárním hlídkám. Doufám, že na základě závěrů prováděného vyšetřování budou přijata taková opatření, která povedou k tomu, aby se takové události jak o ve Vrběticích neopakovali.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.