Martan (SPO): Občané proti větším prvním zónám na Šumavě

19.06.2014 13:08

Petice, která se staví proti rozšíření prvních bezzásahových zón v Národním parku Šumava a požaduje jejich vyhlášení zákonem do 20 procent území, byla odevzdána do Senátu.

Martan (SPO): Občané proti větším prvním zónám na Šumavě
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Ve středu 18. června 2014 byla předána II. část archů s 3 327 podpisy. Celkově je pod peticí 14 252 podpisů. Archy převzal senátor Jaromír Jermář, předseda Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR, za přítomnosti senátora Jana Veleby, předsedy Strany Práv Občanů. Petenti byli zastoupeni Petrem Martanem, poradcem v lesnictví.

Iniciátor akce P. Martan nasbíral přes tři tisíce podpisů mezi občany Vimperska a Strakonicka. Lidé zde žijící si uvědomují, že v případě uschnutí lesů v jihočeské části NP Šumava budou ohroženy jejich životně důležité zdroje vody. Jen zelené a vzrostlé lesy mají plnou schopnost akumulovat spodní a povrchové vody. Pokud uschnou lesy v pramenných oblastech řek Vltavy, Volyňky a jejich přítoků - bude to mít vliv na pokles hladin spodních vod a lze očekávat nedostatek užitkové vody v rozsáhlém území. Takovou budoucnost lze očekávat kolem řeky Volyňky, tj. od Vimperku až po Strakonice. Takovou budoucnost lze očekávat kolem řeky Blanice, tj. od Husince, přes Bavorov, Vodňany, Protivín až do Písku. Extrémní pokles hladiny spodních vod (na 1/3 dlouhodobého normálu) existoval ještě před měsícem. V jeho důsledku došlo v některých obcích k omezenému zásobování občanů užitkovou vodou.

Petenti chtějí upozornit, že zachování zelených lesů v území jihočeské části Šumavy je důležité také proto, aby se tam akumulovala voda v období sněhu a dešťů a pozvolna se uvolňovala do řeky Volyňky a Blanice tak, aby nezpůsobovala povodňové škody a zatopení měst Strakonice, Husinec, Bavorov, Vodňany a Písek.

Za petiční výbor
Petr Martan. předseda MO SPO Čkyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…