Martinek (ČSSD): Mít krajského koronera, to byl dobrý krok. Pozůstalí si stěžovali

23.04.2015 8:33

Službu krajského koronera, kterou loni v červenci zřídil Moravskoslezský kraj, bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava (MNO). V druhém kole výběrového řízení o tom rozhodli krajští radní. Zhodnocení náměstka hejtmana Jiřího Martinka:

Martinek (ČSSD): Mít krajského koronera, to byl dobrý krok. Pozůstalí si stěžovali
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Hlavními důvody, proč se loni Moravskoslezský kraj rozhodl učinit v Česku ojedinělý krok a vypsal veřejnou zakázku na krajského koronera, byly zejména stížnosti policie, popřípadě pozůstalých, kteří museli mnohdy několik hodin čekat na vystavení listu o prohlídce zemřelého, a klesající ochota praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek s tím, že funkce krajského koronera se osvědčila.

Máme pozitivní ohlasy na včasnost dojezdu, odbornost a přístup k pozůstalým jak ze strany pozůstalých, tak policie i personálu zdravotnických zařízení a ústavůk.

Prohlídky těl zemřelých jsou ze zákona o zdravotních službách povinni zajišťovat u svých registrovaných pacientů praktičtí lékaři, a to v rámci provozní doby a v rozsahu provádění návštěvních služeb. Tuto povinnost má i poskytovatel, v jehož zdravotnickém zařízení došlo k úmrtí, a poskytovatel zdravotnické záchranné služby v případě, kdy k úmrtí došlo při poskytování přednemocniční neodkladné péče.

Smlouva bude uzavřena od 1. května do konce roku 2016. Předpokládaná cena veřejné zakázky je 6,6 milionu korun včetně DPH. Počítáme s tím v krajském rozpočtu na letošní rok i ve výhledu rozpočtu na rok 2016.

Ohledání těl zemřelých čtyřiadvacet hodin denně po sedm dnů v týdnu bude stejně jako dosud zajišťovat lékař a bývalý ředitel MNO Tomáš Nykel s pětičlenným týmem lékařů.  Vítěze veřejné zakázky na další období vybrali krajští radní ve dvoukolovém výběrovém řízení. Do obou kol se přihlásil pouze jeden uchazeč – Městská nemocnice Ostrava. Zatímco v prvním kole krajští radní kvůli tomu obálku s nabídkou nemohli ani otevřít, ve druhém kole už to zákon umožnil.

Telefonní číslo pro oznámení informace o úmrtí (resp. pro výzvu k prohlídce těla zemřelého) je 596 612 111, 596 618 861 a 596 618 853. Je zveřejněno na webových stránkách Moravskoslezského kraje a k dispozici také na lince 112.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu