Martínek (ČSSD): Mně je úplně jedno, jestli zkrachuje podnikatel, který neplatí daně

16.03.2016 15:33

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Martínek (ČSSD): Mně je úplně jedno, jestli zkrachuje podnikatel, který neplatí daně
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

Děkuji, pane místopředsedo. Konečně jsem se dočkal, někdo mě dokonce vypnul, hrůza, co se tady děje ...

Vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych se nejdříve vyjádřit, možná i z toho hlediska, že jsem byl tři volební období v Poslanecké sněmovně. A musím říct, že když jsem sledoval to, co se dělo kolem tohoto zákona v Poslanecké sněmovně, nevycházel jsem z údivu. Musím říct, že jsem zažil v Poslanecké sněmovně ledacos, ale to, co se tam odehrávalo při tomto zákoně, přesáhlo zatím veškeré limity, které tam byly nastaveny. A z tohoto pohledu musím říct, že podání ústavní stížnosti, že někomu byla ubrána práva se vyjádřit, pojmenoval bych to dokonce jinak, ale řeknu – je to velmi odvážné.

A myslím si, že pokud budeme takovýmto způsobem přistupovat k zákonům, které se nám nelíbí, tak potom můžeme v pohodě vyblokovat celou demokracii a pak se nedivme, že nakonec nabudou v tomto státě vrchu síly, které za demokratické nepovažujeme a které nepotřebujeme. A až tato situace přijde, budou se všechny demokratické strany, které samozřejmě budou někde v propadlišti dějin, divit, co se stalo. Novináři budou psát o tom, kdo zavinil, že tady různé fašistické a další extrémistické skupiny přebírají moc, jak se to děje v řadě okolních států, naštěstí zatím ne u nás. A myslím si, že my máme první povinnost, my všichni, jak tady sedíme, tomu zabránit už především svým vlastním jednáním, abychom občany zbytečně neznechucovali.

Musím také říct, že jsem byl dnes přítomen na tiskové konferenci ODS a už dlouho jsem se tak nepobavil, jako na této tiskové konferenci. Když si odmyslím obecné průpovídky, které tam byly, myslím, že vrchol celé tiskové konference dal kolega Kubera, který zaujímá vždycky svými extravagantními názory. Čím tyto názory jsou více extravagantní, tím mají samozřejmě víc popularity v našem tisku, protože žádný normální názor v zásadě nemá šanci, čemuž pan kolega Kubera, vaším prostřednictvím, pane předsedající, abych se nedopustil nějakého nekalého jednání, rozumí velmi dobře.

A abych se s vámi o to podělil. On, když propadl nadšení bojovat proti tomuto zákonu, vyhrožoval tím – já vím, jak to bude do budoucna. Představte si, že na účtenkách do budoucna bude dokonce, co kupujete. Pan kolega Kubera asi už dlouho nebyl v obchodě, protože by věděl, že na každé účtence to, co kupuje, už je dávno. On to tedy zdůvodnil tím, že pak nám budou určovat, jaké potraviny a takové věci budeme muset kupovat, že nás za to bude někdo kontrolovat.

Myslím si, že strašení obyvatelstva tím, jestli bude vědět, co kupuje, je poněkud svérázná připomínka.

Vidím, že kolega Kubera už se přihlásil, tak určitě něco vtipného pronese na tuto záležitost.

A nyní k vlastnímu zákonu. Jsem už 22 let v politice a musím říct, že za ta léta jsem mluvil se stovkami různých podnikatelů. Musím říct, že všichni tito podnikatelé, ať už to byli velcí podnikatelé, drobní podnikatelé nebo střední podnikatelé, kterých já si vážím, protože podnikání věnuji celý svůj čas a jejich činnost je bezesporu vynikající a výsledky jejich podniku, ať je to malá řemeslná dílna nebo velký podnik, jsou také vynikající. A musím říct, že ani od jednoho z těchto podnikatelů jsem neslyšel, že by horoval proti výši daní a výběru daní, ale unisono u všech jsem slyšel neustále stejnou větu: Nám nevadí, že platíme daně, ale vadí nám, že ostatní daně neplatí.

A proto já budu vždycky hlasovat pro všechno, co tuto nerovnost odstraní. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale mně je úplně jedno, jestli zkrachuje řemeslník, podnikatel nebo kdokoliv další, který neplatí daně. Ať zkrachuje! To není totiž o tom, že ten člověk jako se sám živí, jak se nám tady snaží někteří říct, a tudíž je vlastně prospěšný pro stát. Ono je to o tom, že ti, kteří jsou slušní, kteří daně platí, kteří dodržují zákony této země, a neplatí to jenom o daňových předpisech, jsou tady potom za hlupáky. A myslím si, že máme povinnost udělat všechno pro to, aby ti slušní hlupáky nebyli, ale aby právě ti neslušní byli těmi hlupáky, jejichž neslušná činnost nakonec povede ke krachu jejich podnikání.

Chtěl bych říct, že kolega Juránek tady řekl velkou pravdu. Já se přihlašuji k jeho, řekl bych, velmi preciznímu pojmenování celého zákona. Mohl bych zde samozřejmě hovořit, jako vaším prostřednictvím, pane předsedající, třeba kolegyně Wagnerová, že mám určité výhrady, a mně obecně se nelíbí, kdy máme přijímat zákony a nemáme prováděcí předpisy. Už jsem to tady říkal několikrát. Je to velmi neblahá záležitost, která nás staví do role jakýchsi vědců, kteří mají odhadovat, co potom úředníci řeknou. A pak se bohužel mnohdy nestačíme divit, jaké zákony jsme tady schválili, protože když se objeví prováděcí předpisy a výklady úředníků, je to úplně něco jiného, než jsme si mysleli, že schvalujeme. A reakce obyvatelstva samozřejmě je, že to ti přihlouplí poslanci a senátoři zase celé pokazili. Ale ono to ve velké části případů není pravda.

Myslím, že to, co tady kolega Juránek řekl, je velká pravda, tento zákon je opravdu jasně měřitelný. A budu velmi rád, když budu moci po nějakém čase říct, že to, co deklaruje ministerstvo financí, bude také pravda. Každopádně si myslím, že v této chvíli je potřeba pro tento zákon hlasovat, je třeba ho podpořit, protože ať už má chyby, tak v každém případě přispěje k tomu, co jsem tady chtěl říct, že přispívá k tomu, aby ti nepoctiví měli nesnadnější život a aby se ti poctiví dostávali snadněji do rovné soutěže.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.