Martinek (ČSSD): Rekonstrukce se dočká i dětská JIP

24.09.2016 13:17

Jedenáct jednolůžkových boxů bude nyní sloužit pacientům mezioborové jednotky intenzivní péče krajské Nemocnice Třinec.

Martinek (ČSSD): Rekonstrukce se dočká i dětská JIP
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Čtyři a půl měsíce trvající rekonstrukce za 46,5 milionu korun přinesla zlepšení standardu poskytování komplexní péče, snížení rizika přenosu nozokomiálních nákaz a tím i zvýšení bezpečnosti pacientů.

„Původní dispoziční stav již nevyhovoval potřebám současné medicíny. Postele ve vícelůžkových pokojích byly odděleny jen formální zástěnou a prakticky neumožňovaly izolovat jednotlivé pacienty od sebe. Předešlé dispoziční řešení jednotky intenzivní péče mělo nevhodně rozmístěna pracoviště za filtry a rozloženy obslužné místnosti v prostoru JIP. Nevyhovovaly také rozvody vzduchotechniky a inženýrských sítí,“ řekl ředitel Nemocnice Třinec Tomáš Stejskal.

Stavební úpravy se dotkly celého druhého podlaží bloku E, kde je jednotka intenzivní péče umístěna, a částečně dalšího podlaží. Byla provedena kompletní rekonstrukce elektroinstalace, změněny vodovodní a kanalizační rozvody, nově je řešeno měření a regulace. Nová vzduchotechnika zajišťuje tlakové poměry a míru čistoty prostředí JIP. Dosavadní čtyř a pětilůžkové pokoje byly přestavěny na jednolůžkové boxy s celkovou kapacitou 11 lůžek. V šesti boxech je zvýšena výměna vzduchu tak, aby vyhověly léčení po kostních operacích. Celé oddělení je řešeno jako bezbariérové a vyhovuje požárně bezpečnostnímu řešení.

„V posledních čtyřech letech se nám podařilo masivně investovat do všech krajských nemocnic, přičemž Nemocnice Třinec není výjimkou. Kromě dnes otevřené JIP už má nemocnice zmodernizovány operační sály za 78 milionů korun z evropských fondů, rekonstrukcí za 19 milionů korun z prostředků kraje a nemocnice prošlo také ARO, “ sdělil Josef Babka, 1. náměstek hejtmana MSK.

Nemocnice v roce 2015 pořídila přes stovku standardních lůžek za cenu 5,2 milionů korun, a chirurgická a interní jednotka intenzivní péče nakoupila 18 nových speciálních lůžek s antidekubitními matracemi za 2,4 milionu korun.

„V současnosti probíhá příprava rekonstrukce komunikací u objektu nemocnice, aby byl v areálu zajištěn plně bezbariérový pohyb, dojde také k úpravám pro zrakově postižené pacienty, například formou speciálních povrchů a vodících lišt. V příštím roce by také měla odstartovat rekonstrukci dětské JIP,“ říká náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

„Cílem přestavby bylo získat deset jednolůžkových boxů a jeden jednolůžkový příjmový box pro pacienty chirurgie a ortopedie. Boxy dávají pacientům větší soukromí a zlepšují hygienicko-epidemiologický režim. Oddělené boxy také snižují riziko přenosu nozokomiálních nákaz, které vznikají v příčinné souvislosti s hospitalizací pacientů v nemocničním zařízení, což v konečném důsledku přinese nemocnici snížení počtu a rozsahu komplikací, a tedy vzniklých nákladů na následné léčení pacientů. Dále bylo cílem zvýšení standardu poskytování komplexní péče, zkvalitnění všech poskytovaných služeb, zvýšení standardu léčení a tím bezpečnosti pacienta,“vysvětlil vedoucí lékař mezioborové JIP operačních oborů David Míra.

Zároveň byla na oddělení pořízena nová zdravotnická technika a nábytek. Nemocnice nakoupila monitorovací systém, infuzní pumpy a dávkovače pro pacienty, transportní plicní ventilátor, aktivní antidekubitní matrace a systém sloužící k ohřevu pacienta.

Náklady na rekonstrukci mezioborové JIP včetně vybavení a přístrojové techniky činily 46,5 milionu Kč, kdy 20,6 milionu Kč pokryla dotace zřizovatele nemocnice Moravskoslezského kraje a 25,9 milionu zaplatila nemocnice z vlastních zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.