Martinek (ČSSD): Zajistili jsme peníze na největší obměnu vozů záchranné služby za posledních pět let

26.04.2015 8:21

Sedmnáct vozů rychlé zdravotnické pomoci a čtyři vozy rychlé lékařské pomoci bude mít do půl roku k dispozici Zdravotnická záchranná služby MSK, která je příspěvkovou organizací kraje. Tomu se podařilo na nákup nových sanitních vozů a informačních technologií získat z Evropské unie dotaci ve výši téměř 67 milionů korun, 25 milionů korun doinvestuje kraj.

Martinek (ČSSD): Zajistili jsme peníze na největší obměnu vozů záchranné služby za posledních pět let
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

„Jde o největší obměnu vozů záchranné služby v našem kraji za posledních pět let. Při přípravě tohoto projektu jsme přihlédli ke specifickým potřebám zdravotníků v jednotlivých oblastech regionu, pro horské lokality - Beskydy a Jeseníky – byly požadovány dva vozy s pohonem 4 krát 4 a jeden vůz je určen výhradně pro přepravu nedonošených novorozenců. Záchranáři ve výjezdových střediscích v celém regionu nyní budou vozy do konce října postupně přebírat,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Čtyři nové vozy získají záchranáři v Ostravě (středisko IVC Slezská Ostrava, IVC Ostrava-Martinov, IVC Ostrava-Zábřeh, IBC Ostrava), vozový park dále rozšíří Hlučín, Zábřeh u Hlučína, Opava, Krnov, Rýmařov, Bruntál, IVC Nošovice, Jablunkov, Studénka, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Nový Jičín a Havířov. Po dvou nových vozidlech získá Karviná a Frýdek-Místek.

Kromě nákupu nových sanitek bude Moravskoslezský kraj z dotace financovat další elektronizaci zdravotnických služeb. V nejbližší době odstartuje díky dotaci zavedení e Health služby pro výměnu dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními, tedy elektronická komunikace mezi těmito subjekty - elektronické předávání informací o převozu pacienta, o volných kapacitách akutních lůžek v lůžkových zařízeních s rozdělením na standardní a intenzivní péči a další.

Zdravotnická záchranná služba je z dvaašedesáti procent financována Moravskoslezským krajem, zbylé finanční prostředky tvoří výnosy z činnosti samotné organizace. Kraj na provoz záchranky loni přispěl téměř 352 milionů korun. Zároveň také investoval do reprodukce majetku.

„Moravskoslezský kraj, coby zřizovatel záchranky, vkládá ročně do této příspěvkové organizace stovky milionů korun, investuje do jejího rozvoje a obnovy majetku s cílem neustálého zefektivňování činnosti ve prospěch všech, kteří denně potřebují přednemocniční péči v jakémkoliv rozsahu,“ dodal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Počet výjezdů záchranářů v MSK stále roste - v roce 2013 vyjeli k pacientům více než 103tisíckrát, v roce 2014 už zaznamenali přes 108 tisíc výjezdů (nejčastěji šlo o obtíže s dušností, bolestmi na hrudi, záchvatovými stavy, mozkovými mrtvicemi a pod.)

Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Do kraje zamíří 21 nových sanitních vozů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …