Masare (Zelení): Když nekoná vláda, potřebujeme změnu zdola

26.05.2019 18:08

Praha 7 vyhlásila jako první ve střední a východní Evropě stav klimatické nouze.

Masare (Zelení): Když nekoná vláda, potřebujeme změnu zdola
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Praha 7, kde jsou ve vedení i Zelení, usnesením Rady městské části vyhlásila stav klimatické nouze.

Krátce po vyhlášení stavu klimatické nouze irským parlamentem a poté, co k podobnému kroku a tedy k zásadnímu zintenzivnění prací na snižování spotřeby a přechodu k obnovitelným zdrojům energie dospěly desítky významných i lokálních měst a obcí po celém světě, je Praha 7 první obcí, která k podobnému kroku dospěla ve střední a východní Evropě.

Praha 7 si tímto krokem jako první v Česku veřejně přiznala závažnost rozsahu problémů způsobených změnami klimatu, kterým čelíme a potřebu zásadního zintenzivnění a zlepšení koordinace aktivit na snižování dopadů, tzv. mitigaci klimatických změn a adaptace na ně.

Stalo se tak mj. i díky tlaku Zelených na vedení hl.m. Prahy, které započal tzv. Londýnskou výzvou na lednovém jednání zastupitelstva hl.m. Prahy Vít Masare, člen předsednictva Zelených a spolupředseda Zelených v Praze.

“Jsem velmi rád, že se tímto krokem městské části Praha 7 Česko dostalo po dlouhé době na mapu světa pozitivním krokem, kterým zapojení do globálního úsilí o řešení změn klimatu nepochybně je. Jedná se o historický precedens, který budou bezpochyby následovat další obce a veřejnosprávní organizace v Česku. Když nekoná vláda, potřebujeme změnu zdola,” uvádí Vít Masare, mj. iniciátor kampaně BEZUHLI.CZ.

“Na změny klimatu má zásadní vliv průmysl a doprava. Stěžejním úkolem je proto mimo jiné i maximálně snížit negativní vliv dopravy na kvalitu ovzduší a klimatu. V Praze 7 budeme nadále podporovat pěší a cyklistickou dopravu, elektromobilitu, rozvoj kolejové dopravy, sdílení aut, či změny v zásobování města, doplnil radní Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Sami představitelé vedení MČ Praha 7 zároveň připomněli, že je i Praha 7 v pomyslném “zajetí” samosprávy hlavního města a vlády.

“I s tímto pozitivním impulzem z Prahy 7 proto musíme vytrvat a zvyšovat úsilí o podobné změny na všech úrovních včetně vedení Prahy, vlády, Evropské komise,” dodává Vít Masare a upozorňuje na celoevropskou kampaň Zelených za vyhlášení stavu klimatické nouze celou Evropskou unií.

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.