Masare (Zelení): V Praze se rekordně staví. Zlevněme bydlení

16.11.2020 12:18

Zažíváme nejintenzivnější výstavbu za posledních 10 let. Přesto ceny bytů neklesají, vyplývá z nejnovější analýzy Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Masare (Zelení): V Praze se rekordně staví. Zlevněme bydlení
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

“Povolování výstavby trvá okolo pěti let. Letos se tak dostaly do realizace developerské bytové projekty zahájené v době, kdy rozvoj Prahy měli na starost Zelení, konkrétně někdejší náměstci primátorky pro územní rozvoj Stropnický a Kolínská. V nemožnosti developerské výstavby tedy problém dostupnosti bydlení není,” komentuje analýzu spolupředseda pražských Zelených Vít Masare.

“Úspěšnost developerů rozhodně nesejmula z Prahy povinnost zajistit dostupné bydlení a pečovat o komfort stávajících obyvatel města. Proto Zelení v létě 2020 vyzvali vedení Prahy k realizaci 6 kroků pro zlevnění bydlení v Praze. Inspirace pochází z Barcelony, Vídně nebo Kodaně. Důstojné bydlení má být standardem, nikoli luxusem,” říká Monika Horáková, spolupředsedkyně Zelených v Praze 2.

Zelení v Praze doporučují vedení hlavního města:

Zřídit bezplatnou právní poradnu pro nájemníky a vlastníky nemovitostí určených k bydlení a spolu s ní uživatelsky přívětivý informační portál pro zájemce o dostupné  bydlení

Stanovit  oblast bydlení jako jednu ze čtyř investičních priorit a vyhradit dostatečné prostředky pro nákup a následnou přestavbu hotelů, hostelů a ubytoven pro trvalé bydlení,

Zajistit organizační kapacitu pro efektivní administraci výkupů a pronájmů a aktivně nabízet výkup bytů za cenu v místě a čase obvyklou.

Aktivně nabízet majitelům prázdných bytů a domů možnost zprostředkování nájmu minimálně na dva roky s městskou garancí

Vytvořit dotační program pro majitele objektů s cílem obnovit bytovou funkci v domech dříve přestavěných na hotely, hostely a kanceláře.


Posílit kompetence hlavního města vůči městským částem a stanovit standardy a povinnosti pro městské části v oblasti bytové politiky.

Více o návrzích Zelených pro levnější bydlení v Praze ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…