Mašek (ANO): Zůstanou nám naše zbraně?

24.06.2020 22:46

Ve středu 24. 6. 2020 dopoledne se konal parlamentní seminář, svolaný místopředsedy výboru pro bezpečnost Zdeňkem Ondráčkem a Jiřím Maškem v Malostranské besedě na téma nové zbraňové legislativy.

Mašek (ANO): Zůstanou nám naše zbraně?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Semináře se zúčastnili zástupci výrobců zbraní, prodejců zbraní, střeleckých organizací, českého mysliveckého svazu a dalších zástupců střelecké komunity. Za ministerstvo vnitra na semináři vystupovali Mgr. Bačkovská a dr. Bartošek, legislativci, kteří mají hlavní podíl na nově vznikajících zákonech. Hosty přivítal poslanec Ondráček, potom vystoupil s vstupní informací k tzv. implementační mininovele (sněmovní tisk 92) a k tzv. nadstavbovému zbraňovému zákonu (tisk 669) poslanec Mašek. Za poslaneckou sněmovnu se dále bohaté diskuze účastnili poslanci Sadovský a Kobza.

Dotazy k oběma tiskům byly zodpovězeny pracovníky MV a poslanci bezpečnostního výboru. Poslanec Ondráček vysvětlil další kroky legislativního procesu, s tím, že budou přijímány připomínky k oběma zákonům do 15.8 a bude následovat projednání ve druhém čtení v poslanecké sněmovně s načtením pozměňovacích návrhů v září. Při zdárném dokončení legislativního procesu je předpokládaná účinnost zákonů od začátku roku 2021. Diskutovali jsme detaily připravovaných zákonů a dosud předložených pozměňovacích návrhů.

K bloku projednávaných zákonů připojíme senátem navržený zákon, který má garantovat v listině základních lidských práv a svobod ústavní právo bránit se se zbraní.

V rámci diskuze se hovořilo i o připravovaném nařízení EU na zákaz použití olova ve střelivu a v rybářství. Usnesením parlamentu jsme již dříve projevili nesouhlas s tímto krokem EU, a nyní jsme nabídli možnost odeslání podpůrného dopisu za výbor pro bezpečnost výborům v zemích, kde mají obdobný názor na tuto problematiku se žádostí jednotného postupu při dalším projednávání.
Na závěr zástupci odborné veřejnosti poděkovali poslancům i pracovníkům MV za práci, kterou na přípravě zbraňové legislativy odvádějí Potvrdili svůj velký zájem na dalším projednávání zbraňové legislativy a projevili zájem spolupracovat na přípravě dalších legislativních kroků.

Permanentní diskuze se zástupci zájmových skupin, kterých se zbraňová legislativa týká, je nutná a velmi užitečná.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu MUDr. Jiří Mašek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…