Matas (SZ): Zastihni svého starostu (má mít starosta pracovní dobu?)

21.12.2014 21:08

Tak náš starosta ani místostarostové nemají pracovní dobu (ani úřední hodiny)….a jak k tomu došlo? Ve středu 10. 12. 2014 na zasedání zastupitelstva města se Strana zelených Roztoky pokusila nastavit pravidla pro fungování starosty a místostarostů. Na základě připomínek občanů, že se nemohou dovolat na telefonní čísla starosty a místostarostů zveřejněných na webu roztoky.cz a že je někdy obtížné přesně vědět, kdy je vedení města na radnici, jsme se pokusili požádat zastupitelstvo o nastavení pravidel přítomnosti na pracovišti.

Matas (SZ): Zastihni svého starostu (má mít starosta pracovní dobu?)
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Navrhli jsme dvě možnosti – první byla, že pracovní doba vedení radnice bude stejná jako provozní doba úřadu. Druhá možnost, že „pouze“ stanovíme tzv. stanovenou pracovní dobu starosty na pracovišti 40h/týden.

Již v komunikaci (návrh jsme starostovi a zastupitelům anoncovali dopředu) bylo jasné, že se panu starostovi nechce vázat. Současný stav mu vyhovuje a je s ním v zásadě spokojen. Nejprve řekl, že takový návrh je v rozporu s legislativou….to se ale následně nepotvrdilo. Zákon o obcích takové pravidlo nepřikazuje, ale ani nezakazuje. Například Zákon o hlavním městě Praze – č. 131/2000 Sb, definuje, že až na výjimky se uvolnění zastupitelé (tedy i starosta) řídí zákoníkem práce (pracovní doba, dovolená, pracovní cesty, úrazy apod.). Je jasné, že takový ekvivalent u Zákona o obcích být nemůže, neboť chtít u malých obcí, které mají uvolněného starostu, aby pracoval 40h týdně je nesmysl. Roztoky mají ale starostu „na plný úvazek“, co tedy dělat?

Na www stránkách úřadu http://www.roztoky.cz/odbory-mu jsou telefonní čísla na vedení radnice –
starosta Jan Jakob, 220 400 212
místostarosta RNDr. Jaroslav Huk, 220 400 213
místostarosta Mgr. Tomáš Novotný, 220 400 224.

Pokud budete mít pocit, že nemůžete zastihnout Vašeho starostu, že se nezúčastní slíbeného setkání apod., napište mi to a můžeme se k tomu znovu vrátit a pokusit se přesvědčit zastupitelstvo o rozumnosti tohoto návrhu. Nebo se ukáže, že je to virtuální problém….

Uvidíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…