Matěj Široký: Syn francouzského ministra zahraničí ve vazbě?

19.12.2015 9:34

Francouzská média informovala o tom, že syn ministra zahraničí, Thomas Fabius, byl dán do vazby pro podezření z praní špinavých peněz a podvodu. Thomas Fabius (34 let) je dokonalým představitelem zlaté mládeže, milovník kasin a rychlých aut. To by snad nevadilo, kdo nemá rád rychlá auta a vzrušení ze hry, ale vše něco stoji, a Thomas Fabius několik let neplatí daň z příjmu, tudíž oficiálně nedosahuje minimální mzdy.

Matěj Široký: Syn francouzského ministra zahraničí ve vazbě?
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Pro připomenutí českému čtenáři se zastavme nejprve u ministra zahraničí. Kdo je Laurent Fabius? Laurent Fabius je matador levicové scény. Do socialistické strany vstoupil již v roce 1974. Fabius uskutečnil brilantní studia moderní literatury, následně integroval prestižní l’École nationale d’administration (prestižní škola, která vám zaručuje místo ve vysoké statní správě, vystudoval ji mimochodem i současný prezident Francois Holland). V roce 1981 byl ministrem rozpočtu v Mitterrandově kabinetu, kde mimochodem zavedl daň z velkého majetku. Mezi lety 1984 a 1986 je předsedou vlády. Následuje pak život obyčejného poslance s malou přestávkou jako předseda parlamentu. A v letech 2000-2002 se vrací do ministerského křesla, tentokrát jako ministr financí. Další velký návrat prožije s vítězstvím Francoise Hollanda, který ho jmenuje v roce 2012 ministrem zahraničí, a tento post drží dodnes i v kabinetě předsedy Vallse. Tolik k jeho politické kariéře.

Jaké Laurent Fabius zastává názory v zahraniční politice? Již od roku 2012 je velkým kritikem režimu Bachara el-Assada a velký podporovatel syrské opozice. Od začátku prosazuje tvrdý postup proti syrskému režimu bez toho, aby se využívaly prostředky diplomacie. Jeho pozice je tak silná, že často vzbuzuje otázku, v čím zájmu jedná. Navíc je autorem  záhadné věty, která by normálně měla stát jeho křeslo ve vládě, když otevřeně podporuje teroristickou organizaci Al nosra, pokračovatelky Al kaidy, Veřejně prohlásil: „ Al nosra dělá dobrou práci v Sýrii“.

Ale dnes nás nezajímají jeho politické názory, ale majetkové poměry. Není pochyb, že po tak dlouhé politické kariéře je Laurent Fabius nejbohatším členem francouzské vlády. Při vstupu do vlády uvedl v přiznaní, že vlastní, převážně v nemovitostech, majetek v hodnotě 5,2 milionů euro. Pro srovnání, předseda vlády Valls má majetek v hodnotě 93 000 euro. Hodnota jeho majetku je důležitá pro porozumění tomu, do jaké šlamastiky se dostal jeho syn. A malou perličku nakonec: Laurent Fabius oficiálně nevlastní automobil, a tak jistě zachraňuje své sociální cítění.

Thomas Fabius si v roce 2012 koupil luxusní byt na boulevard Saint Germain o rozloze 285 metrů čtverečních za skromných 7,4 milionů euro. 3,4 milionů zaplatil náš hrdina přímo a zbytek pokryla italská banka Monte dei Paschi. Řekli byste - nic neobvyklého, dítě bohatých rodičů, ale přesto je to skoro polovina mění oficiálního mění jeho slavného otce. Navíc nezapomeňme, že příjmy Thomase jsou nezdanitelné a pohybují se okolo 1000 euro měsíčně, a nebyl zaznamenán žádný oficiální převod majetku mezi ním a jeho rodinou. I okolnosti půjčky jsou nejasné, protože kdo si zkoušel půjčit peníze s minimální mzdou, je většinou odmítnut. Navíc podmínky ze strany banky jsou udivující: žádné měsíční splátky do roku 2022. Inu, kdo umí ten umí. Pomineme to, že Thomas Fabius je často focen bulvárním tiskem na večírcích, jak platí 500 eurovými bankovkami, tedy polovinou svého měsíčního příjmu. Jak Thomas Fabius vysvětluje své příjmy? Na tuto otázku má velice jednoduché vysvětlení: vyhrál je v kasinu.

Asi velmi dobrý hráč, ale to není vše. Ve Spojených státech je na něj vydán zatykač, když se snažil ve třech kasinech v Nevadě zaplatit nekrytým šekem v hodnotě 3,2 milionů euro. Takže hráčská štěstěna se ho nedržela dlouho. Proslýchá se, že je to právě americký zatykač, který dal signál pro francouzskou policii. Ta zahájila vyšetřovaní okolo jeho pařížského bytu již v roce 2013, ale obvinění dalo na sebe čekat až do 15. prosince. Zajímavé je načasovaní: čistě náhodou jen dva dny po volbách, a po skončení sněmu Coop 21, kterému předsedal Laurent Fabius. Bude mít historie dobrý konec? Nevím; Thomas Fabius byl ve vazbě, jeho pařížský byt je zabaven, ale po dvanácti hodinách byl z vazby propuštěn. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.